Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robotar klipper kyrkogårdens gräs

Helsingborgs pastorat testar sedan ett par veckor robotgräsklippare istället för manuell klippning på en av sina kyrkogårdar. En miljö som ställer speciella krav på såväl teknik som hänsyn.

Ett svagt surr hörs en bit bort och en orange robotklippare glider ut på gräsmattan bakom en trädstam. Den vänder tvärt när den når en gravsten och far vidare i en ny slumpmässig riktning.
– Den är programmerad för att vända när den känner av en sten, men ibland händer det ändå att den fastnar och då får vi komma hit och rätta till den, säger Mia Jirsved som är driftchef kyrkogård i Helsingborgs pastorat.
I ett pilotprojekt testar man robotarna på en kyrkogård på 8 000 kvadratmeter. Runt hela ytan har en slinga grävts ner i jorden som markerar klipparens revir.
Driftcheferna Johan Timgren och Mia Jirsved tillsammans med sin nya kollega.Bild: Sven-Erik Svensson
Johan Timgren är driftchef teknik i i Helsingborgs pastorat.
– Vi har tagit hjälp av spetskompetens för att utföra just det jobbet. Det tog dem ett antal dagar att gräva ner slingan, säger han.
Robotgräsklipparen är hittills endast programmerad för när och hur många timmar den ska klippa, men efterhand kommer den att justeras.
– Finliret är egentligen inte påbörjat än. Den är bara grovkalibrerad. Man kan till exempel programmera den att klippa vissa ytor oftare, där man ser att gräset växer snabbare eller på skuggiga platser, förklarar Mia Jirsved.
Mia Jirsved är driftchef kyrkogård i Helsingborgs pastorat. "Nästa år kommer vi att utvärdera om robotgräsklippare är något vi ska använda på fler kyrkogårdar."Bild: Sven-Erik Svensson
Johan Timgren berättar att man valt att testa med roboten i samråd med den person som annars klipper kyrkogården med en åkgräsklippare.
– Det tar väldigt lång tid och är rätt så krångligt att göra manuellt. Så det handlar både om att tid och ekonomi, säger han.
Hela installationen, inklusive de två robotarna, har kostat cirka 100 000 kronor.
Helsingborgs pastorat låter två robotgräsklippare klippa 8 000 kvadratmeter kyrkogård i ett pilotprojekt.Bild: Sven-Erik Svensson
Hur rimmar robotgräsklippare med det lugn man förväntar sig ska råda på en kyrkogård?
– Det är viktigt att man tänker på det. Man får se till att köra på ställen och tider när man inte stör besökarna, säger Johan Timgren.
–Man kan ju till exempel programmera roboten att bara klippa på natten när det ändå är tomt, säger Mia Jirsved.
Hur robotgräsklipparna skött sig kommer att utvärderas nästa år.
– Den här tekniken passar ju inte på alla kyrkogårdar, som de med tydligt avgränsade kvarter med staket eller buskar. Men förhoppningsvis kan de hjälpa oss att effektivisera vårt arbete en del, säger Johan Timgren.
Gå till toppen