Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bygglov för arrangemangshall beviljat – och överklagat

Björnekulla Fastighets AB har sökt – och beviljats bygglov för den planerade arrangemangshallen i Åstorp. Men beslutet har överklagats till länsstyrelsen i Skåne.

En tidig skiss över hur den planerade hallen kan komma att se ut.Bild: Åstorps kommun
Det var i juni som kommunala Björnekulla Fastighets AB beviljades bygglov för den nya arrangemangshallen av bygg- och miljönämnden i Åstorp. I bygglovet ingår också ett rivningslov för befintliga omklädningsrum vid ishallen samt ett skärmtak.
Enligt ansökan om bygglov ska den nya hallen få en bruttoarea på 7 435 kvadratmeter och nå en höjd på cirka 11,5 meter.
Just höjden är anledningen till att bygglovet överklagats av företaget Åstorps Service som blir grannar med den nya hallen. Företaget yrkar att länsstyrelsen i Skåne undanröjer beslutet om bygglov.
Som skäl anger man att man köpt sin nuvarande fastighet just på grund av det fria läget med utsikt över parken och idrottsplatsen.
– Evenemangshallen kommer att placeras precis mitt emot vårt företag, så vi kommer att titta in i en stor svart vägg, säger Jan Bernander på Åstorps Service.
Företaget lämnade redan 2017 in ett yttrande till kommunen där man angav den planerade höjden som ett problem och påpekade att den då gällande detaljplanen förbjöd byggande högre än sju meter.
Detaljplanen har därefter ändrats 2018 för att göra det möjligt att uppföra hallen.
– Vi ifrågasätter kommunens rätt att ändra i detaljplanen så lättvindigt. Hade det varit någon annan aktör än kommunen hade detta aldrig gått igenom, säger han.
Gå till toppen