Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökad volym och vinst för Sparbanken Skåne trots pandemin

Sparbanken Skåne redovisar ökad affärsvolym och vinst för årets andra kvartal trots coronakrisen. Banken ser heller inte någon risk för ökade kreditförluster framöver.

Sparbanken Skånes beredskap för kreditförluster i samband med coronakrisen är god, menar vd Bo Bengtsson.Bild: Ingemar D Kristiansen Jenny Leyman
Sparbanken Skåne, med säte i Lund men motsvarande huvudkontor i Kristianstad, rapporterar en ökad affärsvolym med 10 miljarder kronor under årets andra kvartal.
Affärsvolymen, det vill säga summan av alla lån, sparande och placeringar i banken, uppgick till 208 miljarder kronor under kvartalet, att jämför med 198 miljarder kronor vid utgången av mars.
Rörelseresultatet landade på 218 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket kan jämföras med ett resultat exklusive goodwillavskrivningar på 193 miljoner motsvarande period förra året.
Goodwillposten i fråga var fullt avskriven till sommaren 2019. Årets resultatsiffror påverkas med andra ord inte av några sådana avskrivningar.
Räntenettot för kvartalet, enkelt uttryckt skillnaden mellan kostnaden för banken att låna pengar och vinsten de gör när de erbjuder bolån, ökade med 11 procent till 311 miljoner kronor, jämfört med 280 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjor.
Vd Bo Bengtsson skriver i sina kommentarer till delårsrapporten att bankens beredskap för kreditförluster i samband med coronakrisen är god. Under årets första kvartal gjordes reserveringar med totalt 97 miljoner kronor för kreditförluster kopplade till pandemin, men för det andra kvartalet redovisas inga resultatpåverkande kreditförluster.
– Samtidigt har vi under kvartalet gått igenom och analyserat våra kreditengagemang och totalt sett ser vi ingen stor förändring av risken i kreditportföljen. I några fall har reserveringsbehovet bedömts minska något, skriver Bo Bengtsson.
I juni presenterade Sparbanken Skåne en konjunkturrapport som visade att Skåne som region inte haft lika stor ökning av arbetslöshet, varsel och permitteringar som exempelvis Stockholm och Göteborg till följd av coronakrisen.
Pandemin har dock slagit olika inom regionen och västra delen av Skåne har drabbats hårdast ekonomiskt.
Läs också Krisen slår hårdast mot västra Skåne
Som en konsekvens av pandemin har Sparbanken Skåne noterat en rejäl ökning av de digitala kundkontakterna.
– Kontoren har hållits öppna som vanligt men vi har vidtagit åtgärder för att, i enlighet med myndigheternas riktlinjer, skapa social distansering. Totalt sett under april-juni ökade kontakterna för rådgivning över telefon och webb med 25 procent jämfört med samma period i fjol, skriver Bo Bengtsson i rapporten.
I slutet av juni utsågs Rasmus Roos till ny kommande vd för Sparbanken Skåne. Han tillträder vid årsstämman i mars nästa år, då det också är tänkt att Bo Bengtsson väljs in som ny ordförande.
Gå till toppen