Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carlhåkan Larsén: Carl Nielsen gav den danska nationalismen lyrisk förtätning och intima klanger

För första gången har Carl Nielsens musik till patriotiska ”Moderen”, som i år firar hundra år, spelats in i sin helhet.

Kungligt firande i Danmark, 1995.Bild: Lars Dareberg
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
År 1920 befann sig Danmarks ledande tonsättare Carl Nielsen mellan sin fjärde och femte symfoni. Han hade då fått en invit att medverka i ett mycket hedrande sammanhang – att skriva musik till ett skådespel, ”Moderen”, av författaren Helge Rode. Det rörde sig om ett nationellt viktigt uppdrag: firandet av att Danmarks gränser skulle flyttas. Efter decennier av tysk överhöghet skulle Sønderjylland åter bli danskt – området hade förlorats i krig mot Tyskland vid 1800-talets mitt. Nu utföll en folkomröstning i de berörda områdena så att den övervägande danskspråkiga delen i norr röstade för Danmark. Genforeningen skulle genomföras högtidligen den 11 juli 1920, då kongen på en vit häst skulle rida söderut.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen