Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Det blir inte enkelt att skydda Sundet.”

Bad kräver rent vatten. Som här i Viken.Bild: Anders Malmberg
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
För 32 år sedan demonstrerade 10 000 i Helsingborg mot miljöförstöring och för ett bättre skydd av Sundet. Viljan att rädda miljön i Öresund har ett brett politiskt stöd, då som nu. Men när det kommer till konkreta åtgärder är det inte alls lika självklart.
Sedan dess har en del blivit bättre samtidigt som nya hot har tillkommit. Den globala uppvärmningen påverkar miljön i Sundet och plastavfallet finns överallt. Men inte heller det som faktiskt kan påverkas av de båda nationerna som har Sundet gemensamt har gjorts i tillräcklig omfattning.
Städerna växer snabbt men avloppsledningarna har inte byggts ut i samma takt. Sand har sugits för att blandas i betong till hus och vägar och lämnat efter sig döda bottnar. Det har dröjt förvånansvärt länge innan rikspolitiker i Sverige och Danmark har velat ge det gemensamma vattnet ett formellt skydd.
Men för en vecka sedan gav regeringen i uppdrag till Länsstyrelsen i Skåne att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund. Peter Göransson, som är ordförande i den ideella organisationen Öresundsfonden, välkomnar beskedet men säger till P4 Malmöhus att det gäller att bevaka att det leder till konkreta åtgärder.
”Man ska ju akta sig för att få en typ av skydd som bara blir en papperstiger”.
Peter Göransson har ett förslag till symbol för området. Den rödlistade Köpenhamnsmusslan, en av Sundets alla invånare.
På den danska sidan har politiker i folketinget fått upp ögonen för att deras huvudstad genom åren släppt ut enorma mängder orenat vatten i Sundet. Efter att ett planerat utsläpp ställts in avslöjade TV2 Lorry att Köpenhamns kommun under åren 2014-2018 har släppt ut över 35 miljoner kubikmeter orenat avloppsvatten. Nu finns en majoritet i folketinget för att göra hela eller delar av Sundet till en nationalpark.
Också i Danmark möts förslaget med en del skepsis:
”Bara för att man kallar ett område för en nationalpark betyder inte det att utsläppen av avloppsvatten stoppas, säger Therese Nissen från Danmarks Naturfredningsforening till TV 2 Lorry.
Även kommuner på den svenska sidan släpper ibland ut orenat avloppsvatten i Sundet, oftast efter kraftiga regn. Att skyfall väntas bli vanligare på grund av klimatförändringarna gör det ännu mer angeläget att byta ut och bygga ut avloppsledningar.
Frågan är också hur stora delar av Öresund som ska skyddas och vilka krav det ställer på fiske, båtliv och vattenskotrar. Och vilka miljökrav som måste ställas på nya fasta förbindelser över eller under Öresund.
Det blir inte enkelt att skydda Sundet, men det är värt uppoffringarna. Det måste både byggas och troligen också avstås från att byggas. Ett formellt skydd som saknar tillräckligt konkret innehåll hjälper varken den lilla Köpenhamnsmusslan eller allt annat som lever i och runt Öresund.
Gå till toppen