Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hamnar och gator mål på sommarens stadsvandringar

Det finns fortfarande plats på en del av Landskrona stads rundturer – ett par av dem gratis.

Charlotta Stjerndahl (i vitt), Landskrona stad, berättar om Kassakrokens historia för Kjell Henrik Bjørklund, Eva Ström, Elsbeth Bjørklund och Ulf Stensson.Bild: Magnus Arvidsson
Alla som är med på turen ”Landskronas arkitektur och kultur” har redan Landskronaankytning, paret Bjørklund med sommarhus på Ven, samt Eva Ström och Ulf Stensson som är uppvuxna här och återvänt, eller näst intill.
– Man kan få veta sådant man inte visste innan, säger Eva Ström, nu boende i Fortuna.
Kjell Henrik Bjørklund, som bor i Hamar i Norge, är själv arkitekt och hoppas få veta mer om de spår stadsarkitekten Fredrik Sundbärg satt i stan. Rundturen går också via den trasiga Peter Brobergs bro, uppkallad efter en annan av Landskronas visionära arkitekter.
Han och hustrun Elsbeth Bjørklund hade planerat att åka på turen till de konstgjorda öarna Gråen och Gipsön. Men dessa är fullbokade och har en lång väntelista, enligt Charlotta Stjerndahl på Landskrona stads destinationsenhet.
Med tanke på populariteten tror hon det kan bli fler guidade båtturer nästa sommar, och då kanske även Ven runt.
Det är hon som leder arkitekturvandringen, som ges för första året. Bara fyra personer deltar då vi är med, men det är enligt Charlotta Stjerndahl större intresse under helgerna.
Som hon uppfattat det är många av deltagarna på de guidade turerna Landskronabor, eller har i alla fall varit.
– Även om man bor här känner man inte till allt. På parkvandringen visade min kollega en stig vid vallgraven som folk inte kände till, fast de bott länge i stan, säger Charlotta Stjerndahl.
Alla turer kräver föranmälan, och har mer begränsat antal på grund av pandemin.
Fakta

Guidade turer i Landskrona i sommar

Landskronas gator. Nytt för i år. Om stadens äldre historia, med utgångspunkt från några gator och deras namn och ursprung. Det handlar också om marknadernas och stadsportarnas historia. Kommande turer 1, 8 och 13 augusti, 10.30–11.30. Gratis, men föranmälan krävs via visit@landskrona.se eller 0418-47 30 00.

Koloni – och parkvandring. Guidning genom Slottsparken, Citadellets koloniområde och Stadsparken, om rariteterna i parkerna och koloniernas historia. Passar inte för den som har barnvagn, rullator eller rullstol. Ges 4, 6, 11 och 15 augusti, 10.30–11.30. Gratis, men föranmälan krävs via visit@landskrona.se eller 0418-47 30 00.

Hamnar och fiskelägen – båttur. Besök i några av Landskrona och Vens hamnar och pittoreska fiskelägen. Nästa tur 5 augusti kl 10–14. Kostar 295 kronor inklusive fika. Föranmälan krävs till visit@landskrona.se eller 0418-47 30 00.

Gråen och Gipsön – båttur. En återkommande succé – men de tre turerna i augusti är fullbokade med lång väntelista.

Guidad naturvandring. Med Hanna Thosteman och Johan K Jensen, om floran, naturen och annat intressant mellan Ålabodarna och Lill-Olas – en promenad på drygt fem kilometer ingår alltså. 12 september, start kl 12 eller kl 13. Kostar 100 kr per person, anmälan till landskrona.vandrarhem@telia.com.

Landskronas arkitektur och kultur. Nytt för i år. Den sista av fem turer gick dock i tisdags.

Uppdaterad information om turerna finns på https://ilandskrona.se/besoka/guidade-turer.

Charlotta Stjerndahl, Landskrona stad, berättar om Jönsaplans historia.Bild: Magnus Arvidsson
Gå till toppen