Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rapport om valbesök i Skälderviken

Jan Blond är stensäker på att han såg en val från sitt hus i Arild. Enligt Hav- och vattenmyndigheten är det mest sannolikt att det var en vikval som gjort visit i viken.

Mest sannolikt är att det var en vikval som syntes i Skälderviken, enligt Havs- och vattenmyndigheten. De kan bli mellan sju till nio meter stora och har en mörkbrun-svart färg.Bild: Adam Butler/ SCANPIX SWEDEN
Under torsdagskvällen förra veckan hade Jan Blond några vänner på besök hemma i Arild. Han tittade ut genom fönstret vid ett tillfälle och funderade på att det inte skulle bli någon kajakpaddling med tanke på det stormiga havet.
Då såg han ryggslutet av en val sticka ut från vågorna.
– Först tänkte jag i fall jag hade sett rätt, och precis när jag sa till dom andra vad jag trodde mig ha sett såg jag valen igen, säger Jan Blond.
– Jag är inte ett dugg osäker då jag gjorde observationen vid två tillfällen, jag har sett valar många gånger. Det är som att man känner igen en bil på långt avstånd då man har sett bilar så ofta, säger han.
Han sprang iväg och hämtade kameran, men valen syntes inte till igen.
– Jag kan inte låta bli att stanna vid fönstret varje gång jag går förbi och stå och spana lite, säger Jan Blond.
Han har under tiden som han bott i Nordnorge sett både kaskelotter och späckhuggare flera gånger och när familjen var på kryssning i Alaska för att spana efter björnar observerade de i stället en gråval.
– Det här var en större val, sen kan jag inte säga vilken det var.
Havs- och vattenmyndigheten har inte själva någon information om valbesök i Skälderviken, men säger att det inte är osannolikt att en val har hamnat där.
– Om det är en människa med erfarenhet av valar kan man lita på det, det inte alls orimligt att det var en val som syntes, säger Erland Lettevall, utredare på enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten.
– Mest sannolikt är att det är en vikval, den dyker snabbt upp med huvudet och blåser inte ut luft ovanför vattenytan. Den befinner sig mest i nordöstra Atlanten men dyker upp sporadiskt i svenskt vatten.
Senast en valobservation rapporterades in till Havs- och vattenmyndigheten från Kullabygden var 2014 då en knölval syntes från Mölle. Dessförinnan observerades 2012 en vikval från Kullens spets.
Erland Lettevall rekommenderar människor att rapportera in observationer av valar och andra vattendjur till Hav- och vattenmyndighetens funktion Rappen.
– Vi forskare har ingen möjlighet till utbredd övervakning, det är ett trevligt och effektivt sätt att få in data och få koll på vilka arter som dyker upp i våra områden, säger han.
Viktigt att tänka på när man lämnar in en rapport till Rappen är att se till att kontaktuppgifter, och rätt koordinater kommer med, och om möjligt en bild.
– Allmänhetens ögon hjälper oss otroligt mycket, säger Erland Lettevall.
Gå till toppen