Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Roland Paulsen skriver suveränt om malande tankar

Varifrån kommer människans oro och meningslösa ältande? Göran Greider läser en tänkvärd bok som uppmanar oss att sluta tänka.

Roland Paulsen är sociolog vid Lunds universitet och har bland annat gett ut böckerna ”Vi bara lyder” och ”Arbetssamhället”.Bild: Johanna Hanno
Långt mer än halvvägs in i Roland Paulsens fängslande studie i orons sociologi och varför vi tänker ihjäl oss, stannar plötsligt tåget. Nyss satt passagerarna omkring mig och blickade in i sig själva, förlorade i fjärran, kanske malande tankar. Så en tvärnit. Och alla i vagnen landar i nuet, i en fullkomlig närvaro. Vi känner plötsligt rälsen. Vi börjar småprata med varandra. Efter en stund blir stämningen nästan lyckligt uppsluppen. Vi har befriats, för en kort stund, från alla tankar på framtiden och det förflutna nu när en risk har besannats.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen