Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så mycket kostar matkassen att få hem – SPF gjorde egen marknadsundersökning

Hur ser egentligen utbudet med hemleverans och färdigpackade matkassar ut i Ängelholm? SPF Seniorerna bestämde sig för hjälpa sina medlemmar och gjorde en marknadsundersökning.
– Visst uppskattar några tjänsten, men prispåslaget slår hårt för de pensionärer som redan vänder på varje krona, säger Bertil Lundvall hos SPF.

Dagligvaruhandeln har blomstrat i pandemitiden. För att möta kunders behov har flera mataffärer i Ängelholm lanserat olika tjänster för hemleverans och hämtservice – med prispåslag.
– Man vågar inte gå in i dagligvaruaffärerna, utan vill få hem sina matvaror. Visst uppskattar några tjänsten, men prispåslaget slår hårt för de pensionärer som redan vänder på varje krona, säger Bertil Lundvall styrelseledarmot i SPF Seniorerna Ängelholm.
Av den anledningen har Bertil Lundvall och SPF Seniorerna gjort en marknadsundersökning där de ringt runt till matbutiker i Ängelholm och frågat vad de har för tjänster, och till vilket pris.
– Butikerna har själva berättat vilka kostnader de har för utkörning och vad deras prispåslag är, säger Bertil Lundvall.
Bertil Lundvall vittnar själv om hur äldre grannar i hans område istället vänt sig till sina familjer för att få hjälp med mathandlingen.
– Det finns de som har familj som kör från Helsingborg till Ängelholm för att hjälpa sina föräldrar, och visst det är kanske på gott och ont. De sociala banden ökar, men samtidigt kan också stressen att hinna med öka, säger Bertil Lundvall.
Det är inte alla butiker som använder sig av onlinehandling, men de flesta hjälper till att plocka ihop och erbjuder avhämtning.
Butiksägare Stellan Johansson Ica Arons i Hjärnarp.Bild: Niklas Gustavsson
ICA Arons i Hjärnarp har både hemkörning och hämtservice i sin butik.
– 90 procent av kunderna som använder sig av detta hämtar hos oss, bakom butiken, säger butiksägaren Stellan Johansson.
Det var i mars som hans butik började med tjänsten i samband med att pandemin kom till Sverige. Många av hans kunder började oroa sig för viruset och förutom oron märktes också bunkring.
– När det var som värst så snittade vi över 30 kunder om dagen som ville hämta kassar. Nu när det gått några månader så har vi lärt oss och lyckats styra kunderna till att inte hämta på exempelvis helgen utan mer de dagar då vi har mindre att göra.
Märker ni av någon speciell målgrupp som handlar av er på det här sättet?
– Mycket äldre personer, och enbart de som är rädda för corona. Vi använder ju oss av ett ganska analogt system då våra kunder får mejla in sin inköpslista till oss och så plockar vi därefter ihop deras varor, säger Stellan Johansson.
Har ni behövt anställa mer personal för att möta denna efterfrågan?
– Absolut, det har vi varit tvungna till att göra.
Hur länge planerar ni att erbjuda tjänsten?
– Så länge corona pågår kommer vi att fortsätta. Men samtidigt är det en förlustaffär för oss i och med personalkostnaden, men jag vet att det gynnar oss på lång sikt då vi är fortsatt trogna våra kunder.
På vilket sätt är det en förlust?
– Våra butiker är ju inte byggda för att vi först ska plocka upp alla varor, för att sedan plocka ner dem igen och förvara dem i kylrum tills kunderna kommer och hämtar kassarna. Idén bygger ju på att kunderna plockar sina korgar själva, säger Stellan Johansson.
Fakta

Marknadsundersökning gjord av SPF Seniorerna Ängelholm

ICA Maxi Ängelholm har ej hemkörning men kunder har möjlighet att hämta varorna utanför butiken.

Kostnad: 3-10 procents plockavgift.

Beställning: via internet

ICA Arons, Hjärnarp har både hemkörning och hämtservice.

Kostnad: 100 kronor för hemkörning i Hjärnarp, 175 kronor för hemkörning i Ängelholm. 10 procent plockavgift.

Beställning: via mejl.

Willys Ängelholm har ej hemkörning men kunder har möjlighet att hämta varorna i skåp inne i butiken.

Kostnad: 50 kronor oberoende av beställningsvolym.

Beställning: via internet

COOP, Ängelholm har varken hemkörning eller hämtservice, men erbjuder nödservice för beställning av mindre mängd basvaror.

Kostnad: 49 kronor

Beställning: via telefon.

Lidl, Ängelholm har varken hemkörning eller hämtservice.

Mathem är en internetbutik som erbjuder hemkörning av matkassar.

Kostnad: Handlar man för minst 700 kronor får man fri hemkörning (onsdag och torsdag är gränsen 400 kronor för fri hemkörning). Priserna på Mathem är mellan 20-40 procent dyrare än på exempelvis Willys.

Beställning: via internet

Källa: SPF Seniorerna Ängelholm - egen marknadsundersökning via rundringning till butikerna

Gå till toppen