Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beslut om luciafirande kan domstolsprövas

Kommunfullmäktige i Uddevalla beslutade att gymnasieskolan ska upprätthålla traditionen med luciatåg. Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Kommunfullmäktige i Uddevalla beslutade i juni att ge gymnasieskolan ansvar att upprätthålla traditionen med luciatåg. Nu har lokalpolitikern Ann-Marie Viblom (MP) anmält beslutet till förvaltningsrätten med motiveringen att det strider mot skollagen, rapporter Bohusläningen.
– Vad som blir riktigt illa är att skolan ska vara konfessionsfri och luciatåget hör till en kristen tradition. Kommunfullmäktige vill göra luciatåget obligatoriskt i utbildningen, vilket står med i deras slutgiltiga beslut. Varken nämnd, styrelse eller fullmäktige har lyssnat på sina tjänstemän på förvaltningen som kan lagboken, säger Ann-Marie Viblom till Bohusläningen.
Ärendet är sedan tidigare anmält till Skolinspektionen.
Bakgrunden till kommunfullmäktiges beslut grundar sig i en motion som den lokale SD-politikern Martin Pettersson lämnade in i december i fjol.
Gå till toppen