Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boris Johnson ger lillebror nytt jobb

Bland de 36 nya ledamöter som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på fredagen utsett till parlamentets överhus finns en nära familjemedlem – den yngre brodern Jo Johnson.

Jo Johnson har utsetts till ledamot i det brittiska parlamentets överhus – av sin storebror Boris Johnson. Arkivbild.Bild: Alberto Pezzali/AP/TT
Kanske kan utnämningen släta över sprickan i politikerfamiljen Johnson. EU-anhängaren Jo Johnson lämnade i september 2019 sin plats i parlamentets underhus efter meningsskiljaktigheter med sin brexitivrande storebror. Eller som han själv uttryckte det, efter att ha ”slitits mellan lojalitet mot familjen och nationella intressen”.
Utnämningen fick emellertid omedelbar kritik.
”Den värsta sortens svågerpolitik”, dundrade exempelvis parlamentsledamoten Pete Wishart från skotska nationalistpartiet.
Överhusets ledamöter, nu över 800 till antalet, sitter på livstid. De är inte folkvalda och i praktiken begränsas deras inflytande till att göra smärre förändringar i lagar som fått stöd i underhuset.
Noterbart är att förre talmannen John Bercow – vars krav på ”ordning, ordning” gjorde honom känd långt utanför parlamentet – inte fanns med på Johnsons lista.
Bercows hantering av ämbetet under brexitprocessen irriterade brexitanhängare. Kritiker anser att han var frikostig med att släppa fram förslag för att stoppa brexit, och onödigt strikt gentemot förslag för att påskynda EU-utträdet.
Han är den förste avgångne talmannen på över 200 år som inte får plats i överhuset.
Gå till toppen