Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han berättar om uniformens betydelse för våra soldater

Här är ett glädjebesked till alla som vill fördjupa sig i våra soldater: nu finns det en bok som presenterar alla svenska uniformer från 1700-talets början fram till nutid.

Mikael Hoffsten, Sveriges Släktforskarförbund, är författare till den nya boken ”Uniformen berättar – från karoliner till kamouflage”.Bild: NORDISK FAMILJEBOK och MARIA BRATT
Det har kommit en ny bok där vi får veta mer om våra svenska soldater. Titeln på boken är ”Uniformen berättar – från karoliner till kamouflage”. Författaren Mikael Hoffsten ger bland annat goda råd hur man kan identifiera soldater från porträttfotografier.
Mikael Hoffsten presenterar de svenska militära uniformerna i ord och bild, med extra fokus på arméns uniformer 1860–1960 då uniformerna utvecklades mycket, både vad gäller bekvämlighet, funktion och enhetlighet.
– Boken är till för den som har militära anor i släktledet och den som är nyfiken på en specifik uniform. Nästan alla svenskar har ju på olika sätt soldater i släkten, säger Mikael Hoffsten, som är ekonomi- och bokhandelsansvarig i Sveriges Släktforskarförbund.
Landstormssoldater i olika varianter av uniform m/1910, samt i landstormsuniform m/1910-29.Bild: via Jönköpings läns museum
Men boken är utformad så att även de som inte släktforskar kan intressera sig för den.
– Jag vet att många andra också får glädje av boken. Den är rik på illustrationer och den innehåller mycket information.
Historiskt har tanken med själva uniformen varit att få disciplin hos soldaterna och officerarna, men även att den som bar uniformen skulle känna sig betydelsefull, stilig och utvald. Om en man inte var stolt över sin uniform var den inte mycket värd. Den visade ju också vilken rang militären hade, vem som skulle se upp till vem. Vi får även kunskap om kungligheter i uniform.
Själv gjorde Mikael Hoffsten militärtjänsten vid I 12 i Eksjö på 1980-talet där han så småningom blev värnpliktig fänrik.
– Man växer en decimeter och blir rakare i ryggen när man drar på sig en uniform, säger han.
Svenska Lottakåren, här en bild från beklädningstjänst i Marinhemmet, Stockholm, 1943.Bild: via Sjöhistoriska museet
Uniformer finns överallt i samhället. De bärs av poliser, väktare, busschaufförer, restaurangpersonal och många andra.
– Men den kategori man främst förknippar med uniformer – militärer – ser man nästan aldrig numera i det offentliga rummet. Visserligen är det många som har gjort lumpen. Men det fanns ingen bok på marknaden som täckte in just det här området, om uniformens betydelse, säger Mikael Hoffsten.
Här finns flera intressanta kapitel om hur indelningsverket fungerade, om värnplikten i Sverige, om olika truppslag och om vilka regementen som funnits genom åren. Och vi får veta mer om Lottakåren, Hemvärnet och de svenska frivilliga i Finland under vinterkriget 1940.
Mikael Hoffsten lär oss var man kan hitta fotografier på militärer, hur man kan identifiera personerna på bilderna och hur man hittar rätt bland gradbeteckningar, knappar, märken och medaljer.
Svenska marinens uniformer, kustartilleriet, från vänster: 1) kapten, stor parad, 2) löjtnant, 3) överstelöjtnant, 4) styckjunkare, 5) sergeant, 6) korpral och 7) menig.Bild: via Nordisk familjebok 1920
Värt att notera är att det fram till 1974 rådde uniformstvång för militärer i Sverige även under permission, vilket ansågs ha en disciplinerande effekt.
För den grafiska formen i ”Uniformen berättar – från karoliner till kamouflage” (124 sidor) svarar Magdalena Nyberg, som är marknadsassistent, redigerare och projektadministratör på Släktforskarförbundet.
Förordet är författat av Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan. Han utkom för övrigt nyligen med en uppdaterad upplaga av sin bok ”Soldat­forska”, vilken ingår i Släktforskarförbundets serie om handböcker.
Läs mer:
Fler böcker i jakten på rötterna
Gå till toppen