Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Inte för säkerhets skull. Utan för säkerhetens.

Det går relativt enkelt ta sig in i känsliga kommunala datasystem.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Säkerhetspolisen kritiserar kommuner och myndigheter för slappa säkerhetsstrategier, rapporterar Ekot. En inventering visar på brister bland annat i hanteringen av säkerhetsklassad information och enligt Säpo gör en del enheter inte tillräckligt bra analyser av det egna säkerhetsarbetet. Även brister av så kallade säkerhetsklassade upphandlingar har konstaterats.
Låg kompetens eller otillräckligt säkerhetstänkande kan dessbättre åtgärdas relativt enkelt. Men att globaliseringen samtidigt lett till att också viktiga verksamheten i mycket stor grad förlitar sig på elektronik och tjänster utifrån, inte minst från Kina, är klart problematiskt.
Det är heller inget unikt problem för Sverige. Kanada har stått under hård politisk press från USA att inte bygga ut sitt 5G-nät med komponenter från kinesiska Huawei. Tidigare har också Australien och Storbritannien valt bort den kinesiska teknikjätten. Också andra, till synes oskyldigare tjänster, kommer från Kina. Den främst bland unga världen över mycket populära videotjänsten Tiktok ger – potentiellt – regimen i Beijing en direktkanal till många miljoner lättpåverkade användare på en global skala.
Det potentiella hotet kan dessutom tas ytterligare ett steg. Den svenske it-forskaren Carl Öhman, verksam vid Oxforduniversitetet i Storbritannien, varnade i en intervju under onsdagen att Facebooks alla persondata vid en eventuell konkurs skulle kunna köpas upp av inte bara andra företag, utan även av totalitära regimer som Ryssland eller Kina.
En mardröm, förstås.
Hoten mot it-säkerheten i Sverige kommer alltså både inifrån som kompetensbrist och utifrån i form av beroende av kinesisk teknik.
"Vi ser att främmande makt ständigt utför aktiviteter för att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter från Sverige. Det är något som stärkts, både intensiteten från främmande makt och även sårbarheten har ökat till följd av teknikutveckling", kommenterade Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt säkerhetsbristerna i Ekot.
Att det verkar råda slapphet i offentliga verksamheter är därför oroande. Minst sagt. Bara tre år har förflutit sedan skandalen med att Trafikverket lejt ut lagringen av extremt känslig information till ett företag i Serbien avslöjades. Det borde ha höjt medvetenheten hos politiker och tjänstemän runt om i landet om hur viktigt det är med datasäkerhet.
Dessvärre visar Säpos granskning att så fortfarande inte alltid är fallet.
Exakt var bristerna finns och vad de omfattar offentliggörs av förklarliga skäl inte. Men det är sedan tidigare känt att den som har rätt kunskaper relativt enkelt kan ta sig in i känsliga kommunala datasystem. Bland annat har Försvarets radioanstalt, FRA, gjort säkerhets- och intrångskontroller på uppdrag av flera kommuner i landet och då tvingats konstatera att nivån på säkerheten kan vara klart undermålig. Rent konkret kan det då handla om styrning av el och vatten eller tillgång till olika kommunikationssystem.
Blotta misstanken att Huawei byggt in bakdörrar i sin elektronik som kan ge den kinesiska regimen insyn i känslig teletrafik räckte för att USA skulle förbjuda företagets produkter i sitt 5G-nät. Möjligheten förskräcker och även svenska offentliga aktörer gör rätt i att iaktta stor försiktighet vid val av elektroniska komponenter vid säkerhetsklassade upphandlingar. Dessvärre är det ett problem vi kan tvingas leva med under lång tid och som måste hanteras. Sverige kan inte göra sig oavhängigt elektronik från Kina.
Desto enklare är det att åtgärda de brister som Säpos inventering av kommunerna lagt i dagen. Både kompetens och krav kan och bör höjas så snart som möjligt.
Inte för säkerhets skull – utan för säkerhetens.
Gå till toppen