Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Jan-Åke du Hane

Företagsledaren Jan-Åke du Hane, Helsingborg, har avlidit i en ålder av 80 år. Han sörjes närmast av hustrun Barbro och deras döttrar Jeanette och Jessica med familjer.

Jan-Åke växte upp i Örkelljunga och tog realexamen där i slutet av 50-talet. Sedan längtade han ut i arbetslivet och fick redan då sitt första arbete på Perstorp AB. Här visade det sig emellertid finnas något som blev än viktigare än själva arbetet. Barbro arbetade på kontoret och det dröjde inte länge förrän de var gifta med varandra och levde sedan tillsammans under resten av Jan-Åkes 80-åriga liv.
Efter några år ville Jan-Åke bygga på realexamen och kom in på tekniska gymnasiet i Borås där han efter tre år blev ingenjör. Nu väntade allt större uppgifter på Perstorp AB och det dröjde inte länge förrän han där nådde företagsledande ställning. Tekniska kunskaper, ett gott affärssinne och utpräglad förmåga att ”ta folk” ledde uppåt i karriären.
I slutet av 70-talet kom så ett avgörande ögonblick i familjens liv. Jan-Åke utsågs till chef för Perstorps verksamhet i Österrike och flytten gick till Wien där familjen kom att stanna i flera decennier. Vid våra många besök hos dem i denna pärla till stad kunde vi tidigt se att Jan-Åke hamnat på rätt plats. Han var jovialisk till sin natur, visade stor gästfrihet och smälte väl in i miljön med de övriga ”valskungarna”.
Hans stolthet visste inga gränser när döttrarna så småningom kvalificerade sig för deltagande i de stora balerna i Wien. Glädjen var också stor bland de besökande kollegor som fick egna vinplantor i sluttningarna utanför staden.
En bit in på 2000-talet kom nästa stora fas i familjens liv. Sedan en tid tillbaka tillbringade de somrarna i sitt hus i Ängelbäcksstrand. Barbro hade fått problem med ryggen och vid en promenad i Ängelholm passerade de Tempurs butik. Med hopp om snar bättring köpte de en ny madrass som visade sig motsvara alla förväntningar. Varför fanns inte dessa madrasser att köpa i Österrike, undrade Jan-Åke.
Med sin typiska företagsamhet och säljande sätt åkte han direkt till Tempurs huvudkontor och övertalade ledningen att satsa på honom. Han startade ett eget företag i Melk utanför Wien och skapade en stor ny marknad för Tempurs produkter i Österrike. Så småningom engagerades båda döttrarna i bolaget och även när Tempur efter många år köpte bolaget stannade Jeanette kvar som Country Manager för Tempur i Österrike.
Då var det dags för Jan-Åke och Barbro att återvända till Sverige. Med ett stort hjärta för det rödblå laget bosatte de sig tvåhundra meter från Olympia, köpte säsongskort, och fick tillsammans med övriga HIF-supporters uppleva en mångårig berg- och dalbanetur fullt likvärdig med de hissnande färderna på Wiens nöjesfält Pratern.
En vanlig måndag i juli gav så hjärtat plötsligt upp. Från en vårmiddag i gemensam glädje till den djupaste sorg var steget inte långt.
För dina många tacksamma medarbetare och vänner som fått vara med på denna resa.
Mikael Ekdahl
Sten Thunberg
Ragnar Lindqvist
Gå till toppen