Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart om USA förlänger arbetslöshetsstöd

Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset, vill förlänga de extra arbetslöshetsutbetalningarna året ut. Än har ingen överenskommelse nåtts med Republikanerna. Arkivbild.Bild: Andrew Harnik, AP/TT
Under fredagen löper den tillfälliga lag ut som garanterat 600 dollar i veckan, drygt 5 000 kronor, till tiotals miljoner amerikaner som förlorat sina jobb under pandemin. Men kongressen har ännu inte lyckats enas om en förlängning.
De extra arbetslöshetsbetalningarna har hjälpt till att hålla ner fattigdomssiffrorna under en av de värsta recessionerna i modern tid. Åtgärden har kostat 2 200 miljarder dollar, drygt 19 tusen miljarder kronor. Åtgärden var tänkt att vara temporär, men de senaste veckornas ökade smittspridning har satt stopp för öppnandet av ekonomin.
Demokrater och republikaner i representanthuset har ännu inte lyckats komma överens om att förlänga åtgärden, och beskyller varandra för att ingen överenskommelse finns. Demokraterna vill förlänga den nuvarande lagen året ut, medan republikanerna vill minska storleken på utbetalningarna eller förlänga dem en vecka i taget, enligt Washington Post.
Förhandlingarna mellan ledarna för partierna förväntas fortsätta de kommande dagarna.
Gå till toppen