Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storfilmsregissören Alan Parker död

Den brittiske filmregissören Alan Parker är död. Under sin långa karriär gjorde han storfilmer som ”Midnight express”, ”The Commitments” och ”Mississippi brinner”.

Filmregissören Alan Parker låg bakom flera succéfilmer.Bild: Claudio Bresciani / TT
Alan Parker gick bort på fredagen efter en längre tids sjukdom, rapporterar BBC. Han blev 76 år.
Den världsberömde regissören föddes i London 1944 och inledde arbetslivet i reklambranschen där han snart kom att regissera reklamfilm.
Han slog igenom i mitten av 1970-talet då han först regisserade gangstermusikalen ”Bugsy Malone” – där samtliga roller gjordes av tonåringar.
Det riktigt breda genombrottet kom 1978 med ”Midnight express” – för den nominerades han till en Oscar i kategorin bästa regi.
Genom åren kom han sedan att göra storfilmer som ”Mississippi brinner” (1988) med stjärnor som Gene Hackman, Willem Dafoe och Frances McDormand i rollerna. Även för den filmen nominerades han till en Oscar för bästa regi.
Parker nådde också stora framgångar med det irländska soulmusikdramat ”The Commitments” (1991) och musikalen ”Evita” (1996) med Madonna i huvudrollen som den argentinska presidenthustrun Eva Perón.
Hans sista långfilm, ”The life of David Gale”, kom 2003.
Gå till toppen