Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget nytt hjälppaket i sikte i USA

Trots intensiva förhandlingar har kongressen i USA inte lyckats enas om ett nytt stödpaket för de människor som har drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Det tillfälliga bidraget på 600 dollar i veckan upphör därmed, utan att en ny överenskommelse har nåtts.

Demokraten Nancy Pelosi, talman i det amerikanska representanthuset.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Vid midnatt mot lördag löper den tillfälliga lag ut som har garanterat 600 dollar i veckan, drygt 5 000 kronor, till tiotals miljoner amerikaner som har förlorat sina jobb under pandemin.
Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, säger att en ny överenskommelse med Vita huset, om att förlänga åtgärden, inte är i sikte.
Republikanerna i senaten har tillsammans med Vita huset lagt fram ett förslag på hjälppaket värt en biljon dollar, motsvarande nästan 8,8 biljoner kronor. Där föreslås bland annat att arbetslöshetsstödet på 600 dollar per vecka ska minskas till 200 dollar, något Demokraterna kraftigt motsatt sig. De vill i stället förlänga den nuvarande summan året ut.
I maj lade oppositionen fram ett eget, tredubbelt så stort, förslag på nytt hjälppaket. Men förslaget, som kallas ”Heroes act”, har Republikanerna vägrat att beakta.
– Det vi säger är: vi har ”Heroes act”, om ni bemöter det förslaget kommer vi att gå vidare, säger Nancy Pelosi.
De extra arbetslöshetsbetalningarna har hjälpt till att hålla ner fattigdomssiffrorna under en av de värsta recessionerna på många årtionden i USA. Åtgärden var tänkt att vara temporär, men de senaste veckornas ökade smittspridning har satt käppar i hjulet för öppnandet av ekonomin.
De båda partierna beskyller varandra för att en ny överenskommelse ännu inte finns. Förhandlingarna kommer att fortsätta under lördagen, då Pelosi och demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, ska hålla ett nytt möte med finansminister Steven Mnuchin och Vita huset-chefen Mark Meadows.
Enligt en anonym källa ska Vita huset ha föreslagit att utbetalningarna på 600 dollar förlängs ytterligare en vecka, men det ska Demokraterna ha förkastat. Vita huset föreslog då i stället att veckobidraget sänks till 400 dollar i fyra månader framåt, men även det förkastades av Demokraterna med motiveringen att summan inte var tillräcklig.
Gå till toppen