Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lång väntan på seriepremiär äntligen över

I fyra månader har spelarna i Skånes lägre fotbollsdivisioner otåligt väntat på att seriespelet ska starta. I helgen var det till sist dags för division 6-laget Strövelstorp GIF och många andra småklubbar att spela årets första tävlingsmatcher.

Casper Andersson i Strövelstorp GIF har längtat efter seriepremiären. På lördagen var det äntligen dags.Bild: Stefan Ed
Skylten vid infarten till idrottsplatsen i Strövelstorp har en tom rad under texten "Nästa hemmamatch". Inget skvallrar om att det om bara någon halvtimme är premiär i division 6 nordvästra A, mellan Strövelstorps GIF och grannen Skäldervikens IF.
Men borta på A-planen värmer spelare och domare upp. I kiosken bryggs kaffe. På en sten en bit från kortsidan, på pandemianpassat avstånd från övriga, sitter Gert Andersson, ideell kraft i Strövelstorp GIF sedan 1982. I vintras och våras var han med och renoverade resultattavlan.
– Men då visste vi ju inte att det skulle bli såhär. Det blev ju avigt allting. Men så är det för alla föreningar.
Gert Andersson ser matchen på coronasäkert avstånd, på en sten bakom kortsidan.Bild: Stefan Ed
Seriepremiären i de skånska distriktsserierna skulle egentligen ha varit i början på april, men på grund av coronapandemin sköts den upp och först nu, när det har hunnit bli augusti, startar serierna efter att Skånes fotbollförbund gett klartecken. Många har väntat otåligt, bland dem Casper Andersson i Strövelstorps A-lag.
– Det känns som att man har väntat hur länge som helst. Jag har tränat på, men i och med att det inte varit några tävlingsmatcher så har känslan inte varit densamma.
I en del andra lag har det varit lite si och så med träningsdisciplinen, enligt vad Casper Andersson har hört.
– Men vi har haft 15-20 spelare på varje träning.
En del åskådare tog sig till idrottsplatsen för att se premiärmatchen.Bild: Stefan Ed
Pandemin har påverkat snart sagt varje del av det svenska samhället och länge var det totalt stopp för all tävlingsidrott. Men under sommaren har sport efter sport dragit igång tävlingsverksamheten igen. För de skånska lokalserierna har fotbollsförbundet gått ut med rekommendationer inför premiären. Dusch och ombyte ska om möjligt ske hemma. Handhälsningar och kramar vid målfirande ska undvikas. Och publiken bör hålla sig hemma.
Men abstinensen efter fotboll i byn verkar ha varit stor. När 2-0 har kommit upp på den nyrenoverade resultattavlan en bit in i första halvlek är det nästan lika många runt planen som det brukar vara på hemmamatcherna.
Trots att Skånes fotbollförbund rekommenderade publik att hålla sig hemma dök ändå en och annan åskådare upp på Strövelstorp IP.Bild: Stefan Ed
Att samhället hamnade i pandemidvala drabbade småföreningarna även ekonomiskt. Strövelstorp GIF har ändå klarat sig lindrigt jämfört med många andra klubbar, men visst har det känts av, säger ordföranden Mikael Olsson.
– Vi hade en planerad cup som inte gick att genomföra och midsommarfirandet blev inställt, så visst har vi tappat en del pengar. Men vi har försökt hitta annat, som en insamling och ett lotteri, säger han.
Mikael Olsson, ordförande i Strövelstorp GIF.Bild: Stefan Ed
Dessutom kommer föreningen att tappa pengar vid hemmamatcherna då man inte får in några entréavgifter och försäljningen i kiosken går ner.
Men Strövelstorp GIF överlever, säger Mikael Olsson. Precis som man har gjort alltsedan 1923. Och tappade intäktskronor är lätta att glömma bort när gräset är grönt, himlen klarblå och serien är igång.
– Det är skönt, vi har väntat och våndats sedan i april.
Fotnot: Matchen mellan Strövelstorp GIF och Skäldervikens IF slutade 5-0.
Elin Rönström skötte försäljningen i kiosken.Bild: Stefan Ed
Gå till toppen