Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump: Tiktok förbjuds även i USA

Tiktok kommer att förbjudas i USA, säger president Donald Trump. Det innebär att en av de populäraste medieapparna stoppas på två av världens största marknader.

Donald Trump uttalade sig på väg hem till Washington från Florida ombord Air Force One.Bild: Patrick Semansky
– Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem från USA, säger Trump till medier ombord på presidentflygplanet Air Force One.
Tiktok, ägt av kinesiska Bytedance, är en extremt populär videoapp, särskilt bland barn och unga över hela världen. Appen har tidigare i sommar även bannlysts i Indien, på grund av farhågor att den ska kunna användas som spionverktyg av den kinesiska diktaturen.
Premiärminister Narendra Modis regering motiverade i slutet av juni Indiens åtgärd med att Tiktok och flera andra kinesiska appar hotar ”Indiens suveränitet och integritet, Indiens försvar, landets säkerhet och den allmänna ordningen”.
Tiktok avvisar stormakternas farhågor. Appen har försökt distansera sig från moderbolaget, som startat Tiktok just för den internationella marknaden. Bolaget bedyrar exempelvis att all data från amerikanska användare lagras i USA och Singapore, inte i Kina.
Men även i Europa är myndigheter misstänksamma. Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har valt att inrätta en arbetsgrupp för att få en bild av appens utbredning i EU och för att ”samordna potentiella åtgärder”.
Det är väldigt svårt att avgöra hur säkra dylika appar är.
– Företagen hävdar att de inte lämnar över någon information alls. Men vi vet inte det, och vi kan aldrig vara helt säkra på att det är så, sade Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till TT i juli.
Men det är ett faktum att alla organisationer och medborgare i Kina är skyldiga enligt lag att delge staten information, om staten skulle be om det.
– Lagen visar tydligt Kommunistpartiets intention. Skulle de vilja kräva in informationen så finns det inget som kan hindra dem, sade Oscar Almén.
Fakta

Tiktok

Tiktok är en app där användare skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance som först lanserade appen i Kina 2016, då med namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och passerade enligt analysföretaget Sensor Tower i april två miljarder nedladdningar världen över.

Moderbolaget Bytedance mer än fördubblade sin omsättning mellan 2018 och 2019, till motsvarande ungefär 150 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg. Enligt obekräftade medieuppgifter skissar Bytedance på börsintroduktioner för såväl moderföretaget som Tiktok.

Gå till toppen