Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Man kan fly från vardagen hemma också”

Den första riktiga EU-generationen har aldrig behövt bekymra sig över gränser inom Europa –fram tills nu. När grannländer nu stänger dörren för varandra, vad kommer då att hända med den fria rörligheten?
– När krisen är över kommer det fria resandet kanske inte betyda lika mycket som det gjorde innan, säger 28-åriga Harald Helgesson som föddes tre år innan Sveriges inträde i EU.

Johanna Svensson, 17 år, brukar i vanliga fall åka utomlands med familjen varje år. Under coronapandemin har hon insett att det går bra att uppleva nya platser även på hemmaplan. Men utlandet lockar fortfarande. "Det är lite mer exklusivt att åka bort, lite lyxigare", säger hon.Bild: Sven-Erik Svensson
För unga i dag är passkontroller och tulldeklarationer exotiska företeelser. 1995 gick Sverige med i EU och något år senare försvann de inre gränskontrollerna genom Schengensamarbetet. För generationen som i dag träder ut i vuxenlivet är dessa detaljer, och rättigheterna som kommer med, lika självklara som att den svenska flaggans färger är gul och blå.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen