Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Öresundsregionen kan totalkollapsa” – flera tusen gränspendlare står utan jobb

För ett år sedan åkte dagligen mer än 16 000 svenska gränspendlare över Öresund för jobb i Danmark. Nu kan uppemot en fjärdedel av den arbetsstyrkan vara borta.
– Vår känsla är att det är hundratals, kanske flera tusen, färre gränspendlare idag än före coronakrisen, säger Sandra Forsén, verksamhetsansvarig på informationstjänsten Øresunddirekt.

"Vi har sett flera exempel på svenska och danska beslut som inte kommunicerats, utan som verkställts från en dag till en annan", säger Sandra Forsén, verksamhetschef på Øresunddirekt.
Sandra Forsén och hennes kolleger arbetar dagligen med att ge råd till gränspendlare som har frågor om a-kassa, socialförsäkringar, arbetsresor och uppsägningar. Samtalen har bytt karaktär sedan i mars. Enligt henne har den gemensamma arbetsmarknaden kring Sundet drabbats hårt sedan regionen drabbats av tre kriser i rad.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen