Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Den modell vi förespråkar gör att hemvården präglas av valfrihet och hög kvalitet.”

Med LOV kan alla privata utförare som uppfyller kommunens krav erbjuda sina tjänster till Helsingborgs invånare. Det skriver alliansens företrädare i stadens vård- och omsorgsnämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

LOV-modellen innebär att mindre uppskattade vårdgivare försvinner och de bästa premieras, skriver alliansens företrädare i stadens vård- och omsorgsnämnd.

Bild: Janerik Henriksson / TT

Annons

Äldreomsorgen är ett av kommunens viktigaste välfärdsuppdrag. Arbetet för att förbättra äldrevården pågår ständigt.

Nu föreslår vi ett viktigt steg för ökad valfrihet och kvalitet i hemvården: att ett LOV-system ska införas. LOV ska utläsas lagen om valfrihetssystem och innebär att inte bara kommunen utan även privata aktörer kan få utföra vård och omsorg. Får vårt förslag majoritet i nämnden blir det verklighet.

Om LOV förverkligas försvinner dagens LOU-system (lagen om offentlig upphandling) där det förutom kommunen finns ett privat alternativ. Med LOV kan alla privata utförare som uppfyller kommunens krav erbjuda sina tjänster till Helsingborgs invånare.

Det är fördelaktigt på många plan, inte minst för dem som nyttjar tjänsterna.

 Med LOV får de större möjlighet att välja den utförare som passar dem bäst. Det betyder i sin tur att kunderna enkelt kan välja bort en vårdgivare som de tappat förtroendet för. I förlängningen gör det att mindre uppskattade vårdgivare försvinner och de bästa premieras. Självklart kan kunderna, även om LOV-systemet införs, välja kommunal hemvård om de föredrar det.

Annons

Annons

LOV gör att flexibiliteten ökar genom att kommunen upphandlar en specifik tjänst en specifik tid. Idag är det kommunen eller ett privat företag som utför alla tjänster.

Om LOV införs kan vårdgivare lämna in en ansökan till kommunen när som helst, införa nya arbetsmetoder och tjänster samt utöka sin kapacitet vid behov.

LOV ger också bättre långsiktighet. Med LOU-upphandlingar tecknar kommunen avtal med en vårdutförare för ett begränsat antal år. Sedan måste avtalet upphandlas igen, då en annan vårdgivare ofta vinner upphandlingen. En sådan tidsbegränsning finns inte i LOV-system, något som gör att kunderna kan känna sig trygga med att de även i fortsättningen kan ha den vårdgivare de känner förtroende för. Långsiktigheten ger också vårdgivarna bättre möjlighet att investera i medarbetare, lokaler och kvalitet.

Det finns flera olika modeller inom LOV. Vi förespråkar den som vård- och omsorgsförvaltningen förordar. I den ska vårdgivare erbjuda alla delar av hemvården, alltså omsorgsinsatser enligt socialtjänstlagen, vårdinsatser utförda av legitimerad personal enligt hälso- och sjukvårdslagen samt hemsjukvård som legitimerad sjukvårdspersonal delegerat.

Denna modell fokuserar på att kunderna ska kunna känna sig trygga med att samtliga tjänster som kommer i fråga tillhandahålls av samma utförare. Eftersom kunden därmed bara behöver en kontaktperson blir den överföring av information som behövs enklare och säkrare. Förutsättningarna för att kunderna får hjälp av och behöver träffa så få personer som möjligt förbättras, något som är viktigt för oss. Förslaget ger goda förutsättningar för teamarbete mellan olika vårdyrken, till exempel sjuksköterskor och undersköterskor.

Annons

Annons

Den LOV-modell vi förespråkar gör att hemvården präglas av trygghet, valfrihet och hög kvalitet.

Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Jacqueline Engström (M), första vice ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

James Klingborg (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Beth Lundstedt Holmkvist (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Kristina Påhlsson (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Margareta Fagerhov (L), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Dubravka Trejiling Nikolic (L), ersättare i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Sara Johnsson (C), ersättare i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Anne-Margret Norberg (KD), ersättare i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy