Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Allt handlar ändå om Trump.

Demokraterna gör presidentvalet till en folkomröstning om Trump. Få ut honom, få in enighet och demokrati. Och ja, det angår oss.

Hoppet står till Kamala Harris och Joe Biden.Bild: Carolyn Kaster
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Michelle Obama tog plats bland historiska tal på Demokraternas partikonvent för fyra år sedan:
"When they go low, we go high."
En uppmaning att inte ryckas med och bli en mobbare, att inte leda med fruktan, inte skrämmas, inte så split. Inte sänka sig till Donald Trumps nivå. Denna gick också som en röd tråd genom Demokraternas konvent i veckan – som hölls digitalt, utan konfetti, ballongmoln, lustiga hattar och levande publik.
Välregisserat, men lite andefattigt.
Samtidigt var det partiets första chans att stå i rampljuset sedan coronapandemin bröt ut; Trump har fått all uppmärksamhet med sina killgissningar om viruset; mediciner och blekmedel som bot och vild jakt på syndabockar.
Michelle Obama talade om vikten av att go high även då motståndaren lagt sig lågt för gott; allt annat degraderar det man kämpar för. Hon var supertydlig med att det gäller att rösta bort Trump, som om ens liv hängde på detta:
"Donald Trump är fel president för vårt land … Han förmår helt enkelt inte vara den vi behöver."
Knappast förvånande för att komma från en toppdemokrat – och förvånande var inte heller att Trump bums viftade bort talet som dåligt. Men hon har också rätt. Samtidigt är det ett problem att presidentvalet blir en folkomröstning om Trump. Demokraterna måste söka mandat för en politik som väljarna vill ha.
Go high. Stå för något annat och bättre.
Konventet levererade en bredsida mot Trump. Det mesta handlade om den mörka tid vi lever i, om hoten mot demokratin, om sveken mot USA:s allierade och om landets roll i världen.
Och hur illa presidenten skött coronakrisen.
"Donald Trump har inte växt med uppgiften, för det kan han inte", sade Barack Obama och pekade på konsekvenserna: över 170 000 amerikaner döda i sviterna av covid-19, miljoner jobb förlorade, USA:s rykte i världen skamfilat och de demokratiska institutionerna hotade som aldrig förr.
Allt medan Donald Trump rasade emot sin företrädare på twitter. I VERSALER.
Konventet utsåg Kamala Harris till vicepresidentkandidat och också hon lyfte fram den skrämmande inkompetensen hos Trump:
"Just nu har vi en president som gör politiska vapen av våra tragedier."
Den första färgade kvinnan att nomineras till en så hög post manade till enighet: välj en president som för samman svarta och vita, amerikaner med latinamerikanska och asiatiska rötter och ursprungsbefolkningen.
"Det finns inget vaccin mot rasism."
Raden av kvinnliga talare var imponerande, hundra år efter att kvinnor i USA fick rösträtt.
Senator Elizabeth Warren talade om att fortsätta kämpa – för att ha svar att ge när barn och barnbarn frågar vad man gjorde "i detta mörka kapitel av vår nations historia". Partiets snabbt stigande stjärna Alexandria Ocasio-Cortez fick bara 90 sekunder, som en av 17 unga politiker som öppningstalade, men hann uttrycka tydliga krav på rättvisa och jämlikhet. Talmannen Nancy Pelosi ville städa ut Trump och senatens republikanska majoritet.
"USA behöver en president. Nu … Rösta", sade Hillary Clinton.
Joe Biden höll ett allvarligt tal och fokuserade på det bästa med USA "i en tid av mörker": hopp före rädsla, fakta före fiktion, rättvisa före privilegier. I en tuff tid med fyra kriser samtidigt – viruset, den ekonomiska krisen, rasfrågan och klimatet – måste man välja "ljusets allians". Hopp.
Visa vad USA fortfarande kan stå för.
Så talade Demokraternas kandidat i presidentvalet, utan andra politiska visioner. Han framförde helt enkelt den logiska slutklämmen till vad talarna under veckan byggt upp: ett ödesval för USA – och världen.
Det är svårt att skapa riktig närvaro framför en kamera i en tyst och tom kongresshall. Till slut lyckades ändå Joe Biden – mannen som Trump häcklar som Slow Joe och Sleepy Joe – pressa sin passion igenom kameran. Utan klavertramp.
I opinionsmätningarna leder han just nu klart. Fast minns att Hillary Clinton också ledde för fyra år sedan, ingenting är avgjort innan alla röster är räknade.
Varför är det här viktigt för oss?
En del hör av sig och tycker att tidningen ska fokusera på annat och andra. Inte ständigt denna Trump.
Men det här berör oss. Också Sverige, också Europa. Det handlar om världens främsta demokrati, den som Trump håller på att trasa sönder. Det handlar om frihet, trygghet, handel, forskning, kultur. Som Barack Obama formulerade det: en nation som står upp för demokratin, inte för diktatorer; ett land som bekämpar klimatförändring, fattigdom och farsoter i världen.
"Det är vad som står på spel nu. Vår demokrati."
När Trump blev vald i november 2016 retade sig somliga på att jag påstod att mardrömmen – dittills i form av en solkig valrörelse– inte var över. Den hade bara börjat. Tyvärr har det visat sig sant, i dubbel bemärkelse: Trump fortsatte kampanja genom mandatperioden. Och politiken förskräcker.
Som president är han en skam för Republikanerna. En olycka för USA och en fara för världen. Hoppet står nu till Joe Biden och Kamala Harris – ett tungt ansvar.
Gå till toppen