Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jordens resurser är slut för i år

I dag inträffar Overshoot day – den dag då vi kan sägas börja plocka naturresurser från kommande generationer för att få hjulen att snurra. På grund a coronapandemin inträffar den lite senare än förra året. Men det är sannolikt bara ett litet hack i kurvan, enligt Världsnaturfondens expert på ekologiska fotavtryck.

Det skulle krävas 1,6 jordklot för att återskapa de förnybara naturresurser som mänskligheten förbrukar varje år.Bild: TT
Om man översätter jordens förnybara resurser till en årsbudget har mänskligheten redan nu förbrukat årets ranson och börjar från och med i dag att knapra på besparingarna. Overshoot day beräknas utifrån en mängd mått på energikonsumtion, fiske, skogsbruk och så vidare och är tänkt att ge en pedagogisk bild av hur vi belastar planetens förmåga att återskapa de resurser vi plockar ut. Överuttaget leder till skövlade naturområden, förlust av biologisk mångfald och global uppvärmning, förklarar Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen