Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Efter corona har vi en chans att skapa ett nytt samhälle som bygger på människan

Ingen vet hur länge eller var vi kommer att vara när coronapandemin är slut, skriver Tony Karlstedt.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Före covid-19 pandemin hade samhället problem med stress. Människor mådde dåligt på grund av prestationskrav och stress. Hela samhället hade krav på effektivisering och korta ledtider. Kapitalet styrde.
Vi medborgare krävde att all service mer eller mindre skulle finnas där, 7 dagar i veckan, 24 timmar per dygn.
Politiker och företag skar i sina organisationer så till den grad att de blev anorektiska och saknade alla former av marginaler.
Sen kom covid-19. Människor blev permitterade, varslade om uppsägning med mera. Samhälle och företag kunde inte längre leverera 7/24. Människor avled. Ingen kunde i sin vildaste fantasi tro att något sådant här kunde ske. Sådant händer ju bara på film.
Politiker som i sin tidigare besparingsiver privatiserat, tagit bort förråd och marginaler, börjar nu gapa om vikten av att ha marginaler och kontroll. Sina egna beslut och åtgärder har man förträngt. Men de har ju alltid tagit avstånd från ansvar, om det varit något negativt.
Men nu är den här, pandemin. Ingen vet hur länge eller var vi kommer att vara när den är slut. Det enda positiva med detta är, som det gamla talesättet säger: - Inget ont utan att det har något gott med sig.
Vad jag menar är att vi som har alla överlevt, har gjort det utan att 7/24 kraven har fungerat. Vi har samverkat, hjälpt varandra. Vidare har vi sett vad privatisering och spariver lett till inom samhällets olika funktioner. Till dessa anhöriga beklagar jag deras situation.
Vi har nu en chans att ta lärdom. Att börja med ett tomt blad och skapa ett samhälle och arbetsliv som bygger på människan i första hand och profit i andra hand. Att i klokskap sätta oss ner och skapa nya värdegrunder. Ingen har undkommit covid-19, rik som fattig, utbildad som outbildad, svensk som icke svensk har drabbats. Inför pandemin är vi alla lika. Låt oss då fortsätta att vara detta i framtiden.
Med önskan om kloka ledare,

Tony Karlstedt

Gå till toppen