Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorpsbo skulle elda skräp på gården – döms för allmänfarlig vårdslöshet

En mindre brasa slutade med en 6 500 kvadratmeter stor gräsbrand på en gård i Perstorps kommun. Nu döms en man till böter för allmänfarlig vårdslöshet.

Det var i april som en man i Perstorps kommun skulle elda upp skräp på sin gård. Han samlade ihop grenar och annat i en hög och tände eld.
Medan han samlade mer skräp till brasan hörde han plötsligt en smäll och elden började att sprida sig i det torra gräset. Anhöriga som befann sig på gården försökte hjälpa till att släcka elden, men utan framgång.
Räddningstjänsten tillkallades och branden kunde till slut släckas. På grund av vinden spred sig elden fort och enligt räddningstjänsten var det sammanlagt cirka 6 500 kvadratmeter gräs som brann.
I förhör uppger mannen att han tidigare har eldat på platsen och att han även hade flera dunkar med vatten nära till hands.
Trots det åtalades mannen för allmänfarlig vårdslöshet vid Helsingborgs tingsrätt.
Nu har domen kommit. Domstolen anser att mannen varit ovarsam med eld och brandfarliga ämnen då han inte kontrollerade vad som eldades och även lämnade elden utan uppsikt. Eftersom hans fru äger halva gården har branden även inneburit en fara för omfattande förstörelse av hennes egendom.
Han döms därför till att betala dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor. Då frun inte kräver honom på skadestånd slipper han att betala det.
Gå till toppen