Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om Kronprinsen, världens bästa äldre, vård och Brf Ida.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
I världsbästa landet diskrimineras äldre.
Innan Sverige kan få "världens bästa äldreomsorg" – ja, han så faktiskt så, statsminister Stefan Löfven (24/8) ; innan ett kontrakt mellan generationerna "där ingen ska behöva frukta att bli äldre" kan upprättas, måste man först komma till rätta med den uppenbara åldersdiskriminering som härskar i det land – som ska bli världsbäst på precis allting.
Annika Hill
Se Malmö från Hyllie vattentorn.
I en ledare (26/8) propagerar Max Eskilsson för en utsiktsplats i Kronprinsen. Vilket ägaren Akelius är emot. Det finns andra utsiktsplatser. Hyllie vattentorn tex där Malmö stad kan återuppliva restaurangen. 80 meter över vattnet.
Restaurangen på Kronprinsen är historia och skall så förbli. Nu är det andra tider.
Gunnar Barkenhammar
Ida Kockum bodde på Rosengård.
”Nu ingjuter Brf Ida hopp”, skriver Pernilla Ström (11/8). Det hoppas jag verkligen i denna otrevliga och sorgliga historia och tänker i första hand på alla de människor, som satsat på ett eget boende.Hela Rosengård ska nu äntligen kunna lyfta sig från det där negativa området, som det har skrivits spaltmeter om i snart fyra decennier.
Vi backar till mitten av 60-talet när Rosengård började byggas, miljonprogrammet. Ett helt nytt bostadsområde tillkom då behovet av nya lägenheter var otroligt stort.
Arbetskraftsinvandringen var mycket hög, för att industrin behövde alla dessa människor. Många som kom började nästan direkt att arbeta på Kockum, PLM, ADDO, Malmöstrumpan, Pripps. Det fanns en oerhörd positiv anda kring hela detta projekt. Inte bara bostad och jobb var i centrum, utan massor av andra olika aktiviteter. Nya skolor byggdes, idrottsföreningar flyttade ut med sin verksamhet. Själv var jag med i handbollsföreningen Malmö BI (MBI), som flyttade från stadionområdet till en nybyggd idrottshall på Rosengård södra och fotbollsklubben Håkanstorp BK (HBK), som flyttade sin verksamhet från Sorgenfri IP till Rosengård Norra. Det kom hundratals nyfikna ungdomar, även föräldrarna var med och drog sitt strå till stacken. Många blev också ledare i verksamheten.
Vad hände sedan? Skolorna fick problem, idrottsföreningarna lade ned sin verksamhet. Stora sociala problem uppstod, många blev arbetslösa.
Jag hoppas att man nu ska kunna lägga detta bakom sig. Och att Rosengård ska få tillbaka det positiva, som en gång fanns på 60-, 70- och inpå 80-talet.
Tillbaka till Brf Ida. Namnet Ida kommer från en av systrarna Kockum, den andra hette Hilma, och de var de två sista i Kockumsläkten som levde och verkade på Rosengårds gods.
Det som finns kvar av godset idag är Herrgården. All mark som tillhörde godset såldes till Malmö stad, när miljonprogrammet skulle börja byggas. Många av Kockumarna ligger begravda på V Skrävlinge kyrkogård. Kockums gravplats där borde K-märkas, eftersom den har ett mycket stort kulturhistoriskt värde.
Ida Kockum gick bort 1959, som den sista av den stora syskonskaran som bott på Rosengård. Nu får vi innerligt hoppas att Brf Ida får fortsätta att utvecklas på ett bra vis och bli en stark förening igen.
Min mormor och morfar ligger begravda på V Skrävlinge kyrkogård. De bodde i ett av de två statar längorna, som fanns på gården. Samt arbetade på Rosengårds gods under 40- och 50-talet.
Jörgen Ekdahl
Gå till toppen