Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter Malmöupploppet: Nu ska Paludan bränna koraner i Stockholm

Provokatören Rasmus Paludan tänker bränna koraner i Stockholm – och har skickat in ansökan om tillstånd på fem platser.
Därmed tvingas polisen än en gång fatta beslut om mötes- och yttrandefrihetens gräns.

Rasmus Paludan.Bild: Håkon Mosvold Larsen
När den danske islamhataren Rasmus Paludan, ledare för partiet Stram Kurs, begärde demonstrationstillstånd i Malmö i syfte att bränna koranen sade Malmöpolisen nej.
När Paludan ändå försökte resa in i Sverige stoppades han vid Öresundsbron och avvisades.
Men han nådde sitt syfte. Efter att ett par anhängare ändå tänt fyr på ett exemplar av koranen i fredags bröt upplopp ut i Rosengård.
Båda polisbesluten är mycket ovanliga. För att avvisa en EU-medborgare krävs inte bara att ordning och säkerhet hotas – utan också att personens "eget beteende utgör ett verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse" (Utlänningslagen 8:12).
Nu ställs alltså polisen i Stockholm inför samma svåra val: Är det förenligt med svensk yttrande- och mötesfrihet att avslå ansökan blankt och stoppa Paludan och hans medhjälpare vid gränsen?
I sin ansökan skriver Paludan att han och Stram Kurs tänker genomföra aktioner i fem "ghetton" i Stockholm nästa lördag – oavsett om de får tillstånd enligt lagen om allmän sammankomst eller inte: Botkyrka, Tensta, Akalla, Sollentuna och Upplands Väsby.
”Demon handlar om att håna och förnedra islam och den falske profeten Muhammed ...”, skriver Paludan.
Liksom tidigare påstår han att han inte bara är dansk, utan även svensk medborgare. Stämmer det – vilket inte är klarlagt – så är det 2-åriga återreseförbud till Sverige han fick i samband med avvisningen i Malmö olagligt.
Men även om Rasmus Paludan hindras från att komma till Stockholm nästa helg så kommer hans anhängare att se till att det bränns koraner i huvudstaden, lovar han.
Gå till toppen