Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Fina löften blir bara tom retorik."

För alliansen i Helsingborg är det inte inte viktigt vem som är utföraren utan fokus har alltid varit att höja kvaliteten i välfärden. Det skriver nio förerädare för alliansen i en slutreplik.

LOV-modellen i Helsingborg innebär att de bästa vårdgivarna premieras, anser alliansen.Bild: Janerik Henriksson / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I torsdags kväll fattade vård- och omsorgsnämnden beslut om att införa ett LOV-system, lagen om valfrihet, inom hemvården i Helsingborg. På morgonen samma dag beklagade sig den rödgröna oppositionen i nämnden över förslaget till beslutet i HD (27/8). Alliansen delar inte den kritik som framfördes, vi menar att beslutet kommer leda till just den kontinuitet, trygghet och kvalitet de rödgröna efterfrågar inom hemvården.
Att nämndens rödgröna partier är emot att införa ett LOV-system förvånar inte. Deras företrädare har tydligt visat att de numera är kategoriska motståndare till all form av privat drift och deras lösningar på problemen inom vård och omsorg tenderar alltid att vara att låta kommunen ta över.
Att dessa ideologiska skygglappar riskerar skada kvaliteten är tydligt. Trots att det privat drivna vårdboendet Lussebäcksgården tillhörde stadens bästa 2019, enligt Socialstyrelsens stora enkätundersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”, beslutade en samlad opposition att ta tillbaka boendet i kommunal regi från Vardaga. Frågan är om de rödgröna önskar göra samma sak med hemvården och ta tillbaka de privatdrivna hemvårdsområdena Attendo Centrum och Attendo Väst trots att de fått bland de bästa omdömena av stadens äldre i samma undersökning. Är det deras lösning för en bättre hemvård?
För alliansen är det inte viktigt vem som är utföraren utan fokus är, och har alltid varit, att höja kvaliteten i välfärden. Ett bra sätt att säkerställa en god kvalitet är konkurrensutsättning i form av LOV, eftersom de dåliga aktörerna då per automatik fasas ut när de inte väljs som utförare. Det är bra, utförare som inte levererar god vård och omsorg ska inte bedriva verksamhet. Självklart kommer det även fortsatt vara möjligt att välja kommunen som utförare och vi kommer att arbeta för att Helsingborgs stad levererar en vård och omsorg med kvalitet.
Det nya LOV-systemet kommer förutom ökad valfrihet även resultera i bättre långsiktighet för både vårdtagare och vårdgivare samt ökad möjlighet för vårdgivaren att införa nya arbetsmetoder och tjänster efter behov. Stora vinster för hemvårdskunderna som de rödgröna partierna valt att rösta nej till.
Vi är därför nyfikna på vad de rödgrönas förslag är för att förbättra hemvården. De säger att de vill ha en mer jämlik vård och omsorg, men hur ska det gå till? Det enda som nämns i artikeln är att personalen ska erbjudas bättre arbetsvillkor, men på vilket sätt konkretiseras inte. Om inte fina löften backas upp av konkreta politiska förslag blir det bara tom retorik. 
 Helsingborgs vård- och omsorgstagare förtjänar bättre: politiska förslag som leder till ökad kontinuitet, trygghet och kvalitet inom deras vård och omsorg. Ett sådant är att införa LOV inom hemvården.
Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Jacqueline Engström (M), första vice ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
James Klingborg (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Beth Lundstedt Holmkvist (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Kristina Påhlsson (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Margareta Fagerhov (L), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Dubravka Trejiling Nikolic (L), ersättare i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Sara Johnsson (C), ersättare i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Anne-Margret Norberg (KD), ersättare i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Gå till toppen