Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Inte konstigt att Danmark har betydligt färre coronadöda

Lite mera "verkstad" i Danmark och mer av tafatthet i Sverige. Inte så konstigt att Danmark lyckats bättre med att hindra spridningen av Corona. Det skriver Tony Henningsson. Bilden visar resenärer iförda munskydd på en perrong i danska Århus.Bild: Bo Amstrup
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Som bekant tillhör vi värstingarna när det gäller antal avlidna i covid-19 i förhållande till folkmängden. Vi har drygt fem gånger fler avlidna än vårt grannland Danmark. Nu när gränsen är öppen så kan man göra vissa jämförelser när det gäller hur man hanterar coronan.
I veckan kom jag med flyg från Arlanda till Kastrup. På Arlanda rekommenderade man munskydd och uppskattningsvis drygt 50 procent hade munskydd. På Kastrup var det obligatoriskt att ha munskydd. På Kastrup fanns det en heldragen mittlinje inom terminalen och högertrafik för gående för att inte mötas. Samma gäller på huvudbangården i Köpenhamn och köpcentrum i Danmark. I Sverige finns ingen sådan ordning på varken Stockholm Central, Knutpunkten eller Väla.
Jag var inne på Helsingörs bibliotek. Där fanns handsprit vid alla terminaler och även på andra platser. På Helsingborgs Stadsbibliotek finns ingen handsprit så långt ögat når. Inte ens i cafeterian. Många pubar i Danmark placerar de äldre sköra på uteserveringen eller lite längre bort i lokalen. På färjan Aurora har man handgripligen blockerat sittplatser eller tagit bort dem. Ombord liksom på tåg och bussar är det munskydd som gäller. På museum och liknande ställen är det ofta enkelriktad gångtrafik som gäller och med jämna mellanrum utplacerad handsprit. Finns det någon synlig handsprit på Dunkers?
Lite mera "verkstad" i Danmark och mer av tafatthet i Sverige. Inte så konstigt att man lyckats bättre med att hindra spridningen av Corona. Dessutom har man en mindre minskning av BNP jämfört med oss för andra kvartalet. Vi har nog en del att lära av våra vänner på andra sidan sundet. Gäller säkert också bekämpningen av gängkriminaliteten.
Tony Henningsson
Gå till toppen