Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ta bort sekretess för coronastödet.

Stöd för korttidspermittering som finansminister Magdalen Andersson (S) presenterar hjälper i kris.Bild: Ali Lorstani/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Regeringen har svängt om korttidspermitteringarna. Enligt Ekot utreds nu möjligheten att lätta på sekretessen kring vilka företag som har ansökt och beviljats stöd för korttidsarbete.
Det är utmärkt.
Hittills har ca 69 000 företag beviljats stöd för korttidsarbete omfattande 573 000 anställda. Företag i Stockholm har fått drygt 9 miljarder, Västra Götaland 7,3 miljarder kronor och Skåne län 2,5 miljarder kronor. Totalt har 28 miljarder kronor betalats ut.
Kostnaderna för korttidspermitteringarna beräknas vid årsskiftet uppgå till 43 miljarder, inte 95 miljarder kronor som först prognosticerats.
Det handlar likafullt om betydande belopp. Därför har det också funnits ett starkt allmänintresse att veta vart pengarna går. Men när medier begärt ut information har Tillväxtverket obegripligt nog svarat med att hemligstämpla.
Det är fullt frivilligt för ett företag att söka coronastöd. Att ett industriföretag permitterar är knappast affärskritisk information. Däremot kan sekretessen bli ett effektivt skydd för oseriösa aktörer som vill slippa insyn och jobbiga frågor.
Statistiken väcker nämligen frågor. Topp tre bland branscher som tagit emot mest stöd är tillverkningsindustrin (8,2 miljarder för 171 000 permitterade), handel och reparation av motorfordon (4,7 miljarder för 109 000 personer) samt hotell och restaurang (2,7 miljarder för 61 000 permitterade).
Men därefter följer, lite mer förvånande, verksamheter inom juridik, ekonomi och teknik – i praktiken konsulter. Företag med 60 379 korttidspermitterade har här lyft stöd för 3,7 miljarder kronor, motsvarande 60 600 kronor per person. Det kan jämföras med ersättningen inom hotell och restaurang: 44 000 kronor i snitt.
Permitteringsstödet är tänkt att fungera som ett skydd för företag för att överleva ett plötsligt produktionsstopp och undvika varsel.
Det är också ett rättighetsstöd: alla som fyller kraven ska få ta del av det. Det var viktigt att snabbt få ut pengarna. Att en del utbetalningar blivit fel eller att mindre seriösa bolag sett sin chans att kapa åt sig medel de inte är berättigade till – bland annat för att de anställda inte alls gick ner i arbetstid – var en kortsiktig konsekvens man fick ta. Kontrollen får ske i efterhand.
Tillväxtverket har lånat in hundra handläggare från Skatteverket för att granska utbetalningarna. Det är rätt tänkt. Fusk föröder förtroenden och snedvrider konkurrensen. Men allt missbruk är inte fusk, allt som är legalt inte lämpligt.
43 miljarder kronor i permitteringsstöd är inte någon struntsumma – så häv sekretessen. Skattebetalarna har rätt att veta hur deras pengar använts.
Gå till toppen