Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA har fler döda per capita än Sverige

USA har nu fler döda med covid-19 per invånare än Sverige, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA. Anders Sönnerborg, professor i virologi på Karolinska institutet, tror att sjukdomsfallen kommer att fortsätta öka i USA under de närmsta månaderna.

En kvinna topsar sig i halsen under ett självtest för covid-19. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
USA har 57,39 döda per 100 000 invånare, medan Sverige har 57,30 döda per 100 000 invånare, enligt universitets statistik.
På första plats (efter ministaten San Marino i Italien) är Peru det land som har högst antal döda per invånare. Där är siffran 91,92 per 100 000 invånare.
Högt på listan finns fortfarande även Belgien, Spanien, Storbritannien, Brasilien och Italien.
USA toppar även listan över högst antal dödsfall. Sedan pandemins utbrott har närmare 188 000 smittade personer i USA avlidit. Efter USA är Brasilien och Indien värst drabbat i antal döda.
Anders Sönnerborg, professor i virologi på Karolinska institutet, säger att folkrika delstater som Kalifornien, Texas och Florida är de som just nu är hårdast drabbade.
– Det varierar lite grann, men det är de här staterna där man räknar med en viss ökning. Frågan är bara hur nära de har kvar till den omtalade platån, säger han.
Mindre tätbefolkade delstater har kommit lindrigare undan, men kan ändå komma att drabbas av ökad smittspridning beroende på vilka förebyggande åtgärder som vidtas, enligt Sönnerborg.
– Det troliga är att det kommer att öka i de mindre befolkade delstaterna rent proportionellt, även om de absoluta talen inte kommer att bli jättemycket högre eftersom de inte är lika tätbefolkade.
I början av augusti var USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci ute och varnade för utvecklingen under hösten. Han påpekade att den smittspridning som sker fortfarande är ”första vågen”.
– Vi är mitt i den första vågen. Den här situationen är ett resultat av att flera delstater har öppnat för snabbt, sade Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, i början av augusti.
Gå till toppen