Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA: Miljardnota för att byta ut Huawei-delar

Teknik från de kinesiska företagen Huawei och ZTE används brett i många länder, däribland USA.Bild: Andy Wong/AP/TT
Över 15 miljarder kronor (1,8 miljarder dollar) – det beräknas slutnotan landa på för USA:s telekombolag om de byter ut utrustning från de kinesiska bjässarna Huawei och ZTE, som under den senaste tiden anklagats för säkerhetsbrister.
Amerikanska myndigheter har klassificerat de både tekniktillverkarna som säkerhetshot på grund av deras kopplingar till Kinas regim. Operatörer får därav inte längre använda amerikanska statliga medel för att köpa produkter med delar från företagen.
Att göra sig av med befintlig teknik som tillverkats av företagen skulle dock bli mycket kostsamt.
Huawei är för närvarande världsledande när det kommer till tillverkning av utrustning för 5G-nät och annan ny teknik som kräver snabb och pålitlig dataöverföring. Företagets teknik sitter i nät på många håll i världen, däribland i Sverige.
USA har nämnt Ericsson och Nokia som företag lämpliga att ta över de kinesiska tillverkarnas roll. Men 5G har för tillfället inte kommit alls lika långt i USA som i asiatiska stormakter som Kina och Sydkorea.
Gå till toppen