Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåningar fick lära sig att sticka och brodera som i Dalarna

I dagarna tre har mästare på broderi och stickning lärt ut gamla tekniker från Dalarna till skånska hantverksintresserade i Farhult.

Kursledaren Anna-Karin Jobs Arnberg tittar på när Kerstin Melander, från Malmö, broderar rosor för påsöm. "För mig står stickning och broderi i kontrast till mitt jobb, där jag sitter framför en dator hela dagarna. Jag tycker om att göra saker man kan bruka, säger Kerstin Melander.Bild: PETTER ARVIDSON
Karin Melander har åkt från Malmö för att i tre dagar lära sig att sticka, brodera, väva och virka enligt en tradition som funnits i Västra Dalarna sedan 1800-talet.
– Min ambition är att göra ett par vantar. Jag tror att jag kommer kunna lyckas, säger hon.
Hon säger att hon alltid har varit intresserad av hantverk.
– Man har alltid hållit på med det i min familj. Jag hade en dipp under tonåren och några år efter. Men efter att jag fick barn väcktes intresset igen. Först var det att man stickade babykoftor. Och då upptäckte jag att det är häftigt att kunna göra saker man kan använda, säger Karin Melander.
Karin Kahnlund och Anna-Karin Jobs Arnberg leder kursen. Här visar de upp en livjacka som blev populär i Dala-Floda under 1800-talet.Bild: PETTER ARVIDSON
Kursen bygger på tekniker och mönster som är typiska för området kring Dala-Floda. Ledare är Anna-Karin Jobs Arnberg som har mästarbrev i broderi och Karin Kahnlund som är specialist och lärare i stickning på heltid.
– Vi vill inte bara lära ut rena tekniker. Utan vi vill sätta hantverket i ett sammanhang. Därför pratar vi om hur det såg ut socialt och ekonomiskt. För det ger förklaringar till varför hantverket ser ut som det gör, säger Anna-Karin Jobs Arnberg.
Christina Webrink väver rosor. "Det är svårt. Pilligt, men roligt. Jag tycker det är roligt att se vad man kan göra av en tråd, säger hon.Bild: PETTER ARVIDSON
Typiskt för området i västra Dalarna är mönster med rosor.
– Man säger rosor. Men de kan se lite olika ut. Ibland som rosor, ibland som exempelvis stjärnor, säger Karin Kahnlund.
Enligt henne har de sett ett ökat intresse för de hantverkstekniker de lär ut på senare år.
– I dag stickar man ju exempelvis för sin egen skull. Det är ju inte något man gör för sin försörjning. Det finns en längtan efter att kunna koncentrera sig på en enda sak. Sen möter det ju andra trender. Vi använder ju produkter som är ekologiska och närodlade, säger Karin Kahnlund.
Det går trender även i stickning och broderi.
– Går man några år tillbaka så var det mycket stilrent och avskalat. Svart och vitt. Nu är det mycket mer färgexplosioner. Och det kanske kan passa skåningar. För det skånska traditionella broderiet innehöll mycket färger, säger Anna-Karin Jobs Arnberg.
Bakom kursen i Farhult ligger Pernilla Ahlström, välkänd lokalt för sin simskola Bra flyt. Hon har ett stort hantverksintresse.
– Vi har den här typen av kurser två-tre gånger om året. Jag hade gärna haft det oftare, om jag haft tid, säger hon.
Nästa år står hon som initiativtagare bakom en stor hantverksmässa i Höganäs.
– Jag har bokat Blå hallen i fyra dagar. Det kommer bli roliga hantverksdagar. Vi kommer samla alla tekniker inom bland annat stickning, vävning, broderi och virkning på ett ställe, säger hon.
Pernilla Ahlström är lokalt kanske mest känd för sin simskola Bra Flyt. Men hon har ett stort hantverksintresse och nästa år tar hon en hantverksmässa till Höganäs.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen