Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trängsel sällan problem på restauranger

Trängsel på restauranger och kaféer är inget stort problem i Söderåskommunerna. Men en del näringsställen behöver höja ambitionerna, enligt miljöchefen Charlotte Leander.

I maj började inspektörerna på Söderåsens miljöförbund med tillsynen av situationen på restauranger, kaféer och andra näringsställen för att minska spridningen av covid-19. Det är ett arbete kopplat till den lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder som trädde i kraft vid halvårsskiftet.
Miljöförbundets inspektörer har nu besökt cirka 120 verksamheter i Klippan, Bjuv, Örkelljunga, Perstorp och Svalöv. Totalt har 140-150 kontroller gjorts, vilket innebär att några näringsidkare fått mer än ett besök.
Miljöförbundet har bara fått in enstaka klagomål utifrån om trängsel på näringsställen. Inga trånga och riskfyllda situationer har upptäckts under tillsynen. Men på en del ställen har det förebyggande arbete missats.
– Vissa har vi besökt mer än en gång. Det har funnits verksamheter som inte gjort det förebyggande arbetet som krävs om de skulle få det trångt, säger miljöchefen Charlotte Leander.
Tillsynsarbetet sattes i gång inför sommaren med tanke på risken för tilltagande trängsel på uteserveringar. De fem Söderåskommunerna är inte stora turistmål, men det ska ändå finnas till exempel möjlighet till handhygien för gästerna och markeringar i lokalen om att hålla avstånd. Bord och stolar ska också vara placerade på lämpliga avstånd.
– Här har vissa haft mer utmaningar än andra. Man måste förstå hur viktigt det är och ha en ambition att genomföra det, säger Charlotte Leander.
Gå till toppen