Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Värna Malmö mot dem som vill staden illa.

Amiralsgatan under upploppen.Bild: TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Det har nu gått en dryg vecka sedan Malmö vaknade efter ett våldsamt upplopp natten till lördagen. Runt 300 personer bedöms ha deltagit i kravallerna med stenkastning mot blåljuspersonal, hatattacker och grov vandalisering.
Upprinnelsen är vid det här läget väl känd: en dansk provokatör som planerade bränna Koranen, men stoppades vid Lernacken. Ett par av hans anhängare lyckades dock ta sig in i landet och iscensatte sina smaklösa projekt.
Mycket av det som hände filmades och klipp som analyseras i denna tidning (5/9) visar på rena missförstånd kring vad som sker, lust att lufta sin kränkthet, unga kriminella som passar på att förstöra – och hatbrott.
Polisen arbetar nu med att kartlägga exakt vad som hände och vilka som var involverade. Det våldsamma upploppet på Amiralsgatan vid Rosengård utreds som en särskild händelse. Ett tjugotal personer har omhändertagits och förhörts.
Därtill finns tre anmälningar om hatbrott, varav ett gäller uppgifter om hatramsor mot judar.
Malmö är en sargad stad, en segregerad stad med många och stora utmaningar. Antisemitismen är en skamfläck och ett gissel. Men Malmö är också en stad där broar byggs, händer sträcks ut och band knyts mellan stadens olika etniska och religiösa grupperingar.
Manifestationen förra torsdagen, då representanter för muslimska, judiska och kristna församlingar träffades tillsammans med företrädare för staden för att markera mot dem som vill så split, är ett sådant exempel. Efter upploppet har Malmö muslimska nätverk och Judiska församlingen upprepat sin fasta avsikt att arbeta ”mot islamofobi och antisemitism, gemensamt”.
Sociala medier har emellertid den gångna veckan exploderat av rykten, påståenden, halvsanningar och lögner. Normalt förnuftiga människor har delat våldsamma klipp och gjort sig till nyttiga idioter i spridandet av det narrativ som vill skada och polarisera, så hat och misstro, ställa grupp mot grupp. Allt för att motbevisa att ett mångkulturellt samhälle är möjligt.
Flera vittnesmål tyder på att det bland upploppsmakarna fanns kända kriminella våldsverkare. På ett klipp får en upprymd man frågan varför han dansar, är han glad att man bränner Koranen? Han svarar: Vi jävlas med polisen! Koranbränningen som förevändning att ställa till upplopp, alltså, inte orsak.
Bland dem som dessvärre också verkade tappa fattningen finns det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar. I ett Facebookinlägg (29/8) påstod han att bland de gripna i samband med upploppet fanns flera ensamkommande ungdomar. När detta tydligt dementerades av kammaråklagare Tomas Olvmyr gick oppositionsrådet till attack mot honom, istället för att kliva ur klaveret – och medge sitt fel. Det är inte ett uppträdande värdigt en politiker som gör anspråk på det tyngsta politiska uppdraget i staden.
Malmö behöver ro, polisen tid att fullfölja sitt viktiga arbete. Under tiden kan alla vi som älskar Malmö stå upp mot dem som söker ta staden som gisslan; vägra illasinnade spekulationer och vända ryggen mot dem som söker hetsa stadens invånare mot varandra.
Gå till toppen