Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturpristagare med passion för livet

Årets kulturpristagare har promenerat på kinesiska muren, besökt konungagravarna i Egypten, badat i Blå lagunen på Island, fotograferat valar i Norra ishavet och skjutit björn i Kanada.
– Jag ska jädrar göra vad jag vill, säger Lars "Trucka-Lasse" Johansson, som på äldre dagar sålt sin sportmotorcykel, lärt sig spela gitarr och prisats som Årets perstorpare så sent som i våras.

Fotografering, historia, musik, resor och jakt – Lars Johansson har många strängar på sin lyra. Foto: Diana Larsson
– Det är kul att uppmärksammas för det jag gör. Fotografering, historia och fåglar är mina stora intressen. Jag har lyckats få cirka 200 fåglar på bild - inte så många, men fler ska det bli, säger han.
Lars Johansson berättar att han gjort allt han tänkt att han velat göra. Han är en rastlös själ, som är självlärd inom det mesta han tagit sig för. Fotografering har varit ett intresse sedan barnsben och med målet att scanna in de 16 000 bilder som finns i negativ form har han inga problem med sysselsättning.
Yrkeslivet har kantats av 44 år som truckinstruktör genom det egna företaget Trumakonsult som är på väg att avvecklas. Under åren har han utfört 11 000 truckförarbevis och gett ut läroböcker för truck, teleskoplastare, hjullastare och skylift.
– Det konstiga med mig är att jag vet inget om folket i Perstorp. Jag har däremot koll på vem som har truckförarbevis.
Med ett brinnande intresse för fotografering och historia har många ideella timmar lagts på att dokumentera Perstorp. Både i samarbete med Plastens Hus, men också hembygdsföreningen där han tillsammans med två glada gäng samlar in information om byggnader, personer och verksamheter.
– Jag sätter informationen på pränt, kompletterar med nya bilder och skickar materialet till tryckeriet.
Skrifter om kaféer och konditorier, lanthandlar, byavandringar och Svarvareboden har getts ut. Just nu slipar han på en skrift om Vetlandahuset som revs för inte så längesedan och kanske en skrift om Perstorps Motorcykelklubb som han var med och startade 1969.
– Jag var med och inredde tredje våningen i Vetlandahuset där jag bodde under några år. I lägenheten gjorde jag tillsammans med Dino ett mörkrum i duschen för att kunna framkalla bilderna vi tog.
Som aktiv i Perstorps Fotoklubb har Lars alltid kameran nära till hands och han har flera prisbelönta bilder i bagaget. Han är noga med att skriva ut det han fotograferar för att de ska vara lättillgängliga för betraktaren.
Spänning gör livet roligare. Lars Johansson har provat lite flygmaskiner, men åldern sätter stopp för ett flygcertifikat. Numera fås spänning genom att med husbilen ge sig av i sökandet efter nya fåglar att fotografera. Att ägna sig åt jakt är också ett sätt att söka adrenalinkicken som sporthojen tidigare gav honom.
Historia är hans ämne liksom resor till platser som Den förbjudna staden, Islands varma källor och fågelskådarplatser i Norge.
– Jag reser ingenstans om det inte finns någon historia.
Fakta

Lars "Trucka-Lasse" Johansson

Detta visste ni inte om mig: Jag har gjort allt i livet som jag kan tänka mig.

Gör på fritiden: Fotograferar, dokumenterar historia.

Om jag vinner tio miljoner kronor: Jag har inga särskilda mål kvar. Jag är varken rik eller fattig, men jag har så jag klarar mig.

Jag skulle vilja äta middag med: Nils Forsberg som målat av de stora kungarna och han har målat taket i Riseberga kyrka där han ligger begravd.

Jag är glad över: Att ha tavlan "En hjältes död". Nils Forsberg var en stor konstnär.

Gå till toppen