Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omfattande fiskdöd när Ebbarpsdammen måste repareras

Länsstyrelsen har tvingat ägarna till Ebbarps kraftstation att inspektera och reparera dämmet. Sedan maj är Ebbarpsdammen därför nästan tömd och den kvarvarande fisken har det tufft. Sabotage mot kraftverksstationen har ytterligare försenat underhållet.
– Det är tråkigt att fiskar har dött, men om dammen skulle brista är det fara för människoliv nedströms, säger Kristian Wennberg på länsstyrelsen.

Det är trångt för fisken i Ebbarpsdammen när vattennivån sänkts med nästan fem meter för att dämmet ska repareras. Nyligen sköljde kraftiga regn ner jord i vattnet så att ett stort antal fiskar dog.Bild: Niklas Gustavsson
Av den stora Ebbarpsdammen, på gränsen mellan Perstorp och Klippan, finns just nu bara en mindre vattenspegel kvar. Så har det varit sedan i maj när vattnet tömdes stegvis.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen