Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Eskilsson: Skeva sexbilder inte bara skolans fel.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
I veckan beslöt regeringen att sexualundervisning ska bli obligatoriskt ämne på lärarutbildningen. "Barn och unga ska få en rimlig och bra bild av sex, man ska få det av skolan, inte av porrindustrin", sade högskoleminister Matilda Ernkrans (S).
2018 slog Skolinspektionen fast att flera lärare upplever osäkerhet inför ämnet. Lärarnas riksförbund påpekar just att problematiken berör även verksamma lärare och tillägger att "i stället för att gå in och peta i examensmålen borde man ge ett uppdrag till högskolor och universitet att se över frågan".
Att se porren som en bov i dramat när det gäller skeva sexförväntningar ligger självfallet nära till hands. Nyligen berättade en barnmorska i SvD om hur hårdhänt sex – där killar dominerar – bland unga uppfattas som självklar norm. Bättre sexualundervisning kan vara en nyckel, men frågan är större än skolans ansvar. Porr kommer att fortsätta existera och varken den eller ungas sexuella förväntningar förändras i ett slag med nya examenskrav.
Det är lätt att vilja utvidga lärarrollen, men alltför höga förväntningar bäddar för besvikelse. Ungas vänner, föräldrar och samhället i stort behöver också vara med och bidra med budskap om att sätta sexuella gränser.
Gå till toppen