Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hus i gamla Viken får inte ändra färg på taket

Huset från 1920-talet i gamla Viken behöver ett nytt tak och fastighetsägaren har sökt bygglov hos kommunen. I stället för tegel och rött vill han ha betong och svart. Men han nekas förändringen och ansökan har avslagits.

Arkivbild över gamla Viken. En fastighetsägare vill byta från tegelrött till svart tak, men har fått avslag på sin bygglovsansökan.Bild: Anders Malmberg
En fastighetsägare i gamla Viken vill lägga nytt tak på sitt hus. Dessutom behöver takkuporna ny plåt. I ansökan om bygglov önskas att takpannorna ska få vara svarta och i betong och takkuporna klädda med grå plåt.
Fastigheten i 1920-tals klassicism är i kommunens kulturmiljöweb utpekad som kulturhistorisk värdefull. Förändringen av färg och material innebär inte att man går emot detaljplanen eftersom det inte nämns något om taken i den.
Men ansökan avslogs i bygg- och miljönämnden. Man lutar sig på stadsarkitektens remissvar där hon menar att det i området mest förekommer tegeltak i rödaktig färgskala.
Hon skriver att det är att föredra: ”Tegel åldras vackert och originalmaterial och originalfärger är det som i längden upplevs som tilltalande”.
När beslutet togs var det inte av en enig nämnd. Liberalernas Mikael Stjernquist förslog att takbytet skulle godkännas. Han begärde votering, men det var bara han som röstade på sitt förlag. Och som den enda ledamoten reserverade han sig mot beslutet.
– Det var ingenting som stred mot detaljplanen. Om det överklagas till högre instans så tror jag inte det håller, säger han.
Mikael Stjernquist håller inte heller med om stadsarkitektens yttrande.
– De vill värna de gamla Höganäshusen, men när jag tittar på den samlade bilden över området, så finns där rätt så många färger på taken. Vill de byta tak så tycker jag det är det helt okej.
Han menar också att i och med att huset redan är tillbyggt så blir ändringen av färg och material på huset med den karaktären inte någon större förvanskning.
– Jag tycker att det blir till det bättre och att det inte finns någon anledning att neka bygglov.
Fastighetsägaren har inte bestämt hur han ska reagera på avslaget och vill inte säga mer i nuläget.
Gå till toppen