Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Nu krävs ett specialrecept. På med förklädet, Löfven.

Jonas Sjöstedt (V) får ett förkläde och en bakbok av Stefan Löfven (S).Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Coronakrisen börjar bli vardag. Åtminstone i den mening att hanteringen av smittan och dess effekt på tillväxt och sysselsättning inte var huvudämne under onsdagens partiledardebatt. I riksdagen var det istället diskussionen om brott och straff som dominerade och statsministern satte själv tonen i sitt inledningsanförande.
"Mördandet, skjutandet och gängkriminaliteten sliter sönder samhällskittet", konstaterade Stefan Löfven (S) och påminde om att regeringen har presenterat ett stort åtgärdspaket. Men efter en sommar med uppmärksammade grova brott och oroligheter fick han samtidigt medge att det som gjorts inte räcker.
Moderatledaren Ulf Kristersson påminde om helgens radiointervju med biträdande rikspolischef Mats Löfving. Han hävdade att minst 40 så kallade kriminella klaner har etablerat sig i Sverige enbart i syfte att begå brott. Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson påtalade detta. Och Ebba Busch (KD) menade i sin tur att brottsutvecklingen visar att regeringen brister i ledarskap. Hon var tydlig med att hon inte släppt ambitionen att fälla regeringen och vände sig direkt till riksdagsledamöterna med frågan: "Vad väntar ni på?"
Enligt en Ipsosundersökning som DN låtit göra vill en majoritet av väljarna ha ett regeringsskifte efter nästa val. Men synen på SD splittrar alltjämt de forna allianspartiernas väljare i två läger. Och den här mandatperioden sitter Löfvens ministär rimligtvis lite säkrare än före pandemin. Dels för att oppositionen måste inse det oansvariga i att utlösa en regeringskris under en viruskris, dels för att V-ledaren är på väg att lämna sin post. Jonas Sjöstedt gjorde på onsdagen sin sista partiledardebatt i kammaren. Och det återstår att se om hans efterträdare är lika snar att göra gemensam sak med borgerliga partier för att stoppa delar av januariöverenskommelsen.
De åtgärder som krävs mot gängkriminalitet borde det kunna nås breda uppgörelser om. Det rättspolitiska avståndet mellan partierna framstod under debatten inte som särskilt stort.
Kristersson efterlyste till exempel en ny folkräkning i landet, vilket minst sagt vore på sin plats. Uppemot 200 000 personer kan enligt bedömningar vara skrivna på fel adress. Det bidrar till alltifrån trångboddhet och bidragsfusk till kriminalitet med hjälp av dubbla identiteter. Moderaterna ska lägga fram ett förslag i skatteutskottet om folkräkning och Löfven öppnar för socialdemokratiskt stöd:
"Vi behöver ha koll på befolkningen i vårt land."
Pengar har redan avsatts i nästa års budget för att stärka folkbokföringen i områden med stor trångboddhet. En folkräkning hade kunnat bli ett kompletterande steg. Men i förstone pockar annat på uppmärksamheten.
Även om den ekonomiska utvecklingen i spåren av pandemin inte var det hetaste ämnet under debatten krävs nu massiva åtgärder för att hantera den. Löfven lovar satsningar på 100 miljarder kronor nästa år för att försöka få hjulen att snurra. Likväl finns förväntningar om över 11 procents arbetslöshet till våren och för stora delar av näringslivet väntar en fortsatt svår tid – för att inte tala om de fortsatta utmaningarna på välfärdsområdet.
Att coronakrisen börjar bli vardag innebär inte att dess konsekvenser kan börja betraktas som vardagliga problem. Läget är exceptionellt svårt politiskt och ännu går det inte att skönja något slut på pandemin. Vågen av grov kriminalitet måste därmed hanteras jämte de stora prövningarna för samhällsekonomin. Det kan kräva nytänkande och nya uppgörelser utöver dem som redan nåtts mellan januaripartierna.
Stefan Löfven hade, bildligt talat, själv kunnat behöva bakboken och förklädet som han gav Jonas Sjöstedt i avskedspresent. För politiskt krävs nu uppenbart recept utöver det vanliga för att få statens kaka att räcka till.
Gå till toppen