Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Odlingsföretag i Åstorp anmäls för miljöbrott

Vid Åstorpsföretaget eldades matrester, plast och metall i en grop i marken – en fara för miljön och människors hälsa, anser Åstorps kommun. Nu anmäls ägaren för miljöbrott.

I slutet av augusti gjorde miljökontoret i Åstorp en inspektion hos ett odlingsföretag i kommunen för att kontrollera att företaget följer miljöbalkens krav.
Under inspektionen upptäcktes en stor grop vid ett av växthusen. I gropen låg rester efter delvis förbränt avfall. Bland annat hittade miljöinspektörerna rester av plast, matrester och metallkonserver.
Enligt ägaren hade företaget endast eldat upp plantrester från växthusen under våren.
Nu anmäls Åstorpsföretaget för brott mot miljöbalken till Åklagarmyndigheten. Samtidigt utfärdar Åstorps bygg- och miljönämnd även ett förbud mot att elda all form av avfall, förutom trädgårdsavfall.
Nämnden menar att det finns en risk för att ämnen som är skadliga för miljön och människors hälsa kan spridas till omgivningen via luften eller läcka ut till marken. Bland annat kan avfall från plast, metallskrot och olja innehålla dioxiner och tungmetallerna kadium, bly, arsenik och kvicksilver.
Därför tvingas ägaren av företaget även att städa bort askan och det brända avfallet och göra sig av med det på ett lagligt sätt.
Senast i mitten av september ska fotografier och dokument skickas in som bevisar att ägaren sanerat gropen och gjort sig av med avfallet.
Fakta

Påföljder miljöbrott

”Påföljden för de flesta typer av miljöbrott som regleras i 29 kap miljöbalken är böter eller fängelse i högst två år. Straffet för grovt miljöbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år och för grovt artskyddsbrott är det fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.”

Om det rör sig om brott som har begåtts inom ramen för näringsverksamhet kan det också dömas ut en så kallad företagsbot som drabbar aktuell verksamhet/näringsidkare. Denna form av påföljd är särskilt vanlig när det gäller miljö- och arbetsmiljöbrott eftersom dessa brott ofta begås i olika typer av företag.”

Källa: Åklagarmyndigheten.

Gå till toppen