Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Eskilsson: Stoppa det förkastliga bofusket.

Krister Hjelm.Bild: Emil Langvad
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
I somras upptäckte bostadsförmedlaren Boplats Syd att uppgifter, som anställningsintyg, liknande varandra – eller var identiska. En härva med ekonomiska motiv uppdagades.
”Det är ett väldigt omfattande fusk och det här verkar komma från ett och samma ställe”, berättade vd Krister Hjelm för Hem och Hyra (3/9).
Liksom hos andra bostadsförmedlare är köplatsen bara ett steg mot lägenhet. Intyg om arbete och inkomst är ofta avgörande för ett kontraktserbjudande.
Fusket är förkastligt och förhoppningsvis kommer de inblandade inte att kunna hävda besittningsrätt – men lika viktig är frågan om det tänkbara mörkertalet.
Digitala granskningsverktyg, där uppgifter samkörs mot varandra, tycks vara en nyckel till att bedrägeriet kunde kartläggas.
Organiserade upplägg kan på så sätt alltså vara en ”tacksam” metod. Men hur ser det ut när det kommer till eventuella enskilda fuskare? Med tanke på hyresmarknadens stenhårda konkurrens är det inte otänkbart att glidningar på sanningen eller direkt felaktiga uppgifter förekommer.
Tre år har gått sedan skandalen på Boplats Syd, då en medarbetare misstänktes manipulera köplatser mot betalning.
Bedrägeri som görs av utomstående är självfallet en annan sak, men båda historierna sätter fingret på att luckorna i systemen måste vara vattentäta.
Som Skånes största bostadsförmedlare, med samarbete med såväl kommunala som privata bostadsbolag, har Boplats Syd ett stort ansvar.
Det är hög tid att ta ett större grepp: gå till botten med vilka kontrollrutiner som fungerar och vad som kan förbättras. Ingen ska ens behöva misstänka att det går att finta sig fram till lägenheten som skulle ha blivit ens egen.
Gå till toppen