Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bibliotek i väntan på nya lokaler

Byggnadsnämnden i Bjuv har gett grönt ljus för att riva Folkets hus och biblioteket i Bjuv behöver nya lokaler – frågan är var och hur de ska se ut. I höst utreds förutsättningarna för bibliotekens verksamhet i hela kommunen.
– Det ska vara flexibelt, säger bibliotekschefen om lokalbehoven.

Nada Abo Rashed tycker det går bra att studera i biblioteket. ”Alla är snälla och hjälper till”, säger hon om miljön.Bild: Birgitta Johansson
På Bjuvs bibliotek lever man med en ovisshet, i väntan på besked om var man ska få nya lokaler.
Under hösten ska förutsättningarna för bibliotekens verksamhet utredas på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Utredningen beräknas vara klar till årsskiftet och har sikte på hela kommunen.
– Det handlar om hur verksamheten kan bedrivas så att man uppfyller de lagstadgade kraven, säger Klas Nilsson, utredare på kommunstyrelseförvaltningen.
Byggnadsnämnden har beviljat rivningslov för Folkets hus, ett beslut som S-ledamöterna i nämnden reserverade sig mot och som byggnadsförvaltningen avrådde från. Förvaltningen pekar på att byggnaden från 1953, ritad av Hans Westman, finns med i kommunens bevarandeplan som en miljö med högt kulturhistoriskt värde.
Inga beslut är tagna om var, när och hur biblioteket ska få nya lokaler. Kommunen har fört diskussioner med företaget Hemsö fastighets AB om nya lokaler till olika verksamheter och där har bibliotekslokaler funnits med i diskussionerna. Biblioteket finns däremot inte med i den avsiktsförklaring som kommunstyrelsen ställde sig bakom i början av september månad.
Flexibiliteten är a och o för att en lokal ska fungera bra för ett bibliotek, betonar bibliotekschefen Catarina Månsson.
– Kunskapsinhämtning är viktigt, oavsett om den sker digitalt eller om man använder tryckt material. Det ska vara flexibelt för att kunna förändras när det behövs. Det har visat sig under pandemin att digitaliseringen har en bit kvar, säger Catarina Månsson.
Bibliotekspersonalen hjälper ofta besökare tillrätta med frågor om digitala hjälpmedel. Samtidigt är rollen som mötesplats för kultur viktig.
– Det är ofta biblioteket som står för mötet med allmänkulturen på små orter, det är inte unikt för Bjuv, säger Catarina Månsson.
Bibliotekarien Lisa Ågårdh och Patrycja Winiarska, som hoppar in som vikarie på Bjuvs bibliotek, möter en jämn ström av besökare, både barn och vuxna.Bild: Birgitta Johansson
På Bjuvs bibliotek ordnas ofta barnteater, sagostunder och författarbesök. Coronatiderna ger inte samma förutsättningar, men även nu finns programverksamhet.
Flera söker sig också till biblioteket för att läsa och studera. Nada Abo Rashed har hittat ett ostört hörn där hon slagit sig ner. Hon pluggar svenska D på SFI och tycker att hon får god hjälp här.
Marita Johansson går gärna till biblioteket för att läsa både tidningar och böcker.Bild: Birgitta Johansson
– Vi kom hit först i grupp med en lärare som visade runt. De är snälla på biblioteket och hjälper till, de kan till exempel beställa böcker, säger Nada Abo Rashed.
Marita Johansson bor nära biblioteket och hör till de trogna besökarna.
– Jag sitter ibland på Språktorget och läser. Jag brukar läsa tidningar, Skånska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad, säger hon och har en synpunkt om hur det ska vara på ett bra bibliotek.
– Det ska vara lätt att hitta.
Läs också Ett steg närmare ett nytt bibliotek i Bjuv
Läs också Majoriteten vill göra klart för rivning av Folkets hus
Gå till toppen