Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Vi har fått nog av höga hastigheter och dålig trafiksäkerhet”

Lotta Åkesson Persson i Rekekroken tycker till om trafikläget i Kullabygden.

Vi börjar bli många nu. Vi som bor utmed Kullahalvöns vägar och som har fått nog av de höga hastigheterna. Trafikverkets avfärdande inställning till säkerheten på sina vägar är oerhört tröttsam, liksom Höganäs kommun som verkar har lagt sig helt platt.
Vi har fört samtal med många berörda fastighetsägare utmed väg 111 och Norra Kustvägen. Alla är ordentligt trötta på den laglöshet som råder på vägarna, särskilt i år då den inhemska turismen slog i taket och våra småvägar blev igenkorkade.
Väg 112, den stora pulsådern ut på Kullahalvön, har nog sina problem, men den är åtminstone en 13-metersväg med fri sikt och vägren, inga skymda utfarter, fartkameror och en och annan synlig polisbil.
Vi som bor på Norra Kustvägen – en 6 meter bred väg med många skymda utfarter, ingen vägren för alla oskyddade trafikanter och absolut inga fartkameror eller tillstymmelse till polisnärvaro – kämpar just nu mot Trafikverket och länsstyrelsen för att få ned maxhastigheterna samt göra vägen säkrare för alla.
Även om vi inte tänker ge upp måste man ändå konstatera att det går sådär. Trafikverket skyller på begränsade resurser och väntar på dödsolyckor. Länsstyrelsen, som bestämmer hastighetsgränser, använder Trafikverket som remissinstans. Företrädare för Höganäs kommun har ordagrant sagt att man inte kommer att ”lägga en sekund på att bearbeta Trafikverket”.
Vår bygd beskrivs på diverse webbsidor som en fin åktur för bil och mc. Vi har även en stor mängd cyklister. Dessa olika trafikanter går dåligt ihop när den ena gruppen kör i upp till 130-140 kilometer i timmen och den andra är helt oskyddad.
Fler fastighetsägare måste nu kontakta Trafikverket, länsstyrelsen och kommunen.
Så länge går jag en förstahjälpen-kurs för att vara beredd när, inte om, olyckan är framme. I fallet med fartblinda mc-förare hjälper det nog tyvärr inte mycket med första hjälpen-insatser vid olycka.

Lotta Åkesson Persson, Rekekroken

Gå till toppen