Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Litteraturfestival i Helsingör ställs in

Den nordiska litteraturfestivalen i Helsingör ställs in bara en vecka innan arrangemanget skulle ha slagit upp portarna. Orsaken är ökad smittspridning på Själland.

En bild från fjolårets nordiska litteraturfestival i Helsingör då Klas Östergren, Vigdis Hjorth och Merete Pryds Helle diskuterade Henrik Ibsens verk.Bild: Lene Pels
De danska myndigheterna har den senaste tiden noterat ett ökat antal fall av covid-19 i huvudstadsområdet och norra Själland.
Det får effekter för den sedan länge planerade litteraturfestivalen Nord.
– Det är inte försvarligt att genomföra festivalen, säger bibliotekschefen Søren Mørk Petersen i ett pressmeddelande.
Litteraturfestivalen skulle ha inletts fredagen den 18 september och väntades locka många besökare från just Köpenhamn.
– 40 procent av våra gäster kommer från huvudstadsområdet, så den senaste veckans utveckling har varit bekymmersam. Vi har under flera månader arbetat med att kunna genomföra en så trygg festival som möjligt. Det anser vi att vi inte längre kan, säger Søren Mørk Petersen.
– Det känns fruktansvärt tungt att författare, konstnärer och publik nu inte får möjlighet att träffas, tillägger festivalens ansvarige, Gro Frank Rasmussen.
Gå till toppen