Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anrik hälsogrossist i konkurs

Det över 80 år gamla grossistföretaget Wemake har nått vägs ände. Konkursförvaltaren hyser dock förhoppningar om att hitta en köpare till Malmöbolagets verksamhet med ett 30-tal anställda, som huvudsakligen levererar olika produkter till hälsokostbutiker.

Bild: JESSICA GOW
Malmöbolaget grundades 1938 under varumärket Frisksportcentralen, som med tiden blev Hälsokostcentralen. Och för några år sedan bytte grossistföretaget namn igen, till Wemake som distribuerar en mängd produkter inom hälsokost, receptfria läkemedel, livsmedel och skönhetsprodukter.
För olika leverantörers räkning hanterar Malmöbolaget även lager, logistik och e-handelslösningar. Men efter 80 års verksamhet tar nu resan slut.
– Vi tog över bolaget 2011 och har i flera år haft sjunkande volymer. Problemet är att många hälsokostbutiker, en kundgrupp som vi primärt riktar oss till, länge har haft det tufft och då blir det väldigt svårt för oss, säger vd Nicklas Jungberg som även står bakom Wemakes moderbolag, Findeln Holding.
I moderbolagets portfölj finns bland annat det uppmärksammade Malmöföretaget Sproud som har utvecklat en ärtproteinbaserad dryck som påminner om mjölk.
– Både Sproud och övriga verksamheter i Findeln Holding är helt opåverkade. Konkursen berör endast vårt dotterbolag Wemake, säger Nicklas Jungberg som menar att man har man vridit och vänt på möjligheterna för att få grossistföretaget på rätt kurs igen.
– Från ägarhåll har vi länge kämpat hårt och stöttat Wemake med väldigt mycket pengar. Vi har verkligen försökt få det hela att fungera och vända den negativa utvecklingen, men tyvärr har vi inte lyckats tillräckligt bra.
I nuläget driver konkursförvaltaren vidare bolaget med ett 30-tal fast anställda som får lön via den statliga lönegarantin.
– Både bolagets kunder, leverantörer och fastighetsägaren är positiva till att driften fortsätter, säger konkursförvaltare Ola Sellert vid Trägårdh Advokatbyrå, som också ska försöka hitta en köpare till verksamheten som utöver de fasta medarbetarna även omfattar en del inhyrd personal.
– Allt rullar på, och inom kort hoppas jag kunna rulla över det hela till en ny ägare, säger Ola Sellert.
Gå till toppen