Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det gäller att förstå havets betydelse för vår överlevnad”

De lär ut allt om havets betydelse för människan. Nu belönas Marint Kunskapscenter för sitt arbete om livet under ytan.

Agneta Palmgren är ekonomiansvarig och verksamhetskoordinator i Marint Kunskapscenter i Malmö, som nu belönas med 150 000 kronor.Bild: Per Jahnke
Marint Kunskapscenter i Malmö belönas med Östersjöfondens pris för sitt arbete inom marin pedagogik, där Agneta och Michael Palmgren, Bjärred, är två av eldsjälarna.
– Det känns helt fantastiskt att få priset och härligt att vår förening uppmärksammas. Vi är tydligen också den 100:e pristagaren, säger Agneta Palmgren.
Agneta och Michael Palmgren är även två av grundarna till Marint Kunskapscenter. Agneta är ekonomiansvarig och verksamhetskoordinator. Michael är verksamhetschef och har arbetat med frågor som rör havets förutsättningar i mer än 30 år.
– Målet för oss är att lära alla människor om livet under ytan, att de ska bli havsmedvetna. Havet är viktigt för oss alla, det gäller att förstå havets betydelse för vår överlevnad på jorden. Det är ett stort ansvar, säger Agneta.
Marint Kunskapscenter i Malmö är en ekonomisk förening, som bildades 2007. Verksamheten finansieras bland annat av Malmö stad.
Marint Kunskapscenter är i ständig utveckling och blev även naturum Öresund den 25 april i år, då det invigdes som ett av Naturvårdsverkets 33 naturum i Sverige. Ett naturum ska vara tillgängligt för skolor, grupper och allmänhet.
– Vi har byggt en utställning där vi lär ut de grundläggande kunskaperna både praktiskt och pedagogiskt till barn, unga och vuxna oavsett bakgrund. Vi hoppas mycket på skolklasserna. Men under pågående pandemin har vi fått anpassa verksamheten. Vi tar emot max 30 personer och det gäller att hålla avstånd, säger Agneta.
Marint Kunskapscenter driver projekt med fokus på hållbarhet och innovation. Föreningen har som vision att främja kunskapen, medvetenheten och ansvarstagandet hos medborgare, näringsliv och beslutsfattare, påverka förutsättningarna för ett livskraftigt hav.
– Vi vill gärna lyfta fram hoten, stora frågor som överfiske, klimat- och miljöföroreningar och haven som värms upp allt mer.
Marint Kunskapscenter har även ett stort nationellt och internationellt nätverk. För närvarande produceras en finsk tv-film om deras arbete.
Östersjöfonden är världens äldsta aktiva och privatfinansierade miljöfond. Den står helt oberoende från eventuella påtryckningar från bolag, stater och politiska partier och arbetar för att framtida generationer ska uppleva ett friskare Östersjön.
Bland Östersjöfondens tidigare pristagare märks bland annat Sveriges vice statsminister Isabella Lövin, industrimannen Curt Nicolin, Finlands f d statsminister Paavo Lipponen och tv-journalisten Folke Rydén.
Agneta Palmgren är född i Helsingborg.
– Min familj flyttade till Malmö redan när jag var ett år. Jag är uppväxt i Bjärred. Men jag har släkt i nordvästra Skåne. Jag är stolt över att vara född i Helsingborg och det är en stad som jag gärna besöker, säger Agneta.
Hon har alltid varit intresserad av miljö, natur och hoten mot havet.
– Och mer blev det när jag träffade Michael, som ju är föreningens drivande kraft inom marin utveckling.
Marint Kunskapscenter i Malmö finns på Ribersborgsstigen 4, Limhamn.
Fakta

Östersjöfonden

Östersjöfondens jurymotivering: ”Marint Kunskapscenter i Malmö belönas med 150 000 kronor för sitt arbete inom marin pedagogik. Centret når ut med kunskap om Östersjön till många barn, ungdomar och vuxna med kunskap och ökar deras havsmedvetenhet.

Marint Kunskapscenter väver samman den marina pedagogiken med de globala hållbarhetsmålen på ett vetenskapligt och handfast sätt.

Centrets satsning på specialgrupper, som nyanlända och personer med funktionsnedsättning, är särskilt värdefull.

Centret har skapat en utmärkt helhet genom sin utställning, naturskola samt strandstädningsjippon och olika utvecklingsprojekt.”

Östersjöfonden, grundat 1989, finansieras privat av entreprenören Anders Wiklöf, Ålands rikaste person.

Gå till toppen