Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Bengt Roslund

Bengt Roslund, Malmö, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 90 år.

”Skam den som ger sig” är titeln på Bengt Roslunds bok om sina år vid Sveriges tv. En titel som är en perfekt beskrivning av personen Bengt Roslund, mannen som in i det sista var aktiv, ville mera.
Vårt samarbete började i mitten av 90-talet med Skurt, den lilla kepsklädda grodan som Bengt Roslund och Ingamaj Hörnberg så framgångsrikt lät vara reporter i barnprogram i TV3, vilka tilltalade både barn och vuxna. Vi fortsatte att ha kontakt under alla kommande år. Bengt var en man som ville berätta och kunde fängsla åhörarna med sina berättelser. Folkskollärartakterna fanns kvar, viljan att utbilda, förmedla det han visste. Han var en god lyssnare och hade en ihärdig förmåga att lösa problem.
När han 2013 berättade att han börjat skriva om sina minnen från tv:s start kom vi överens om att samla dem i en bok. Den skildrar möten med såväl allvar som humor: pionjärarbetet i Skåne tillsammans med Gunnar Ollén, alla produktioner han varit med i, människor han träffat, umgänget med ”gamle kungen” Gustav VI Adolf, kontakter med karmeliternunnorna, påven, biskopar, regissörer, filmstjärnor, författare och tidningsmän. Programmen med Lasse Holmkvist minns vi, bakgrundsinformation gav Bengt.
Bengt var en snabb och säker skribent. Illustrationer till boken hjälpte han till att få fram och inom ett år var den tryckt.
Sedan ”Skam den som ger sig” kom ut har Bengt oförtröttligt berättat om sina minnen på otaliga föreningar och sammankomster.
”Att föreläsa är mitt livselixir” sa Bengt ofta. Han tyckte om att åka runt och glädja åhörarna med sina unika upplevelser. När jag talade med honom i början av pandemin såg han fram emot nya framträdanden då livet återgått till ”normalt”. Sina 90 år till trots såg han aktivt framåt.
Jag var inte förberedd på att Bengt, efter endast en kort sjukdom, skulle gå bort, men känner en tacksamhet att veta att han fick somna in i kretsen av sina närmaste.
Kaeth Gardestedt
mångårig vän och förläggare
Gå till toppen