Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Obegripligt att Hasse & Tage idag är okända för så många

Jag har aldrig skrattat så åt något annat. Hur är det möjligt att missa dem? Det skriver Henrik Scheutz om Hasse & Tage. Bilden visar Tage Danielsson och Hans Alfredson, i revyn "Glaset i örat" på Berns i Stockholm 1973.Bild: Jan Collsiöö
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag råkade i torsdags den 1/9 se Go'kväll på TV1. En karl hade sammanställt "Veckans lista" med "Tre fiktiva karaktärer som jag inte skulle vilja vara personalansvarig för" och toppades av Malte Lindeman på grund av att han har så många olika yrken. Döm om min häpnad då den relativt unga (född 1983) bisittaren, som varit nöjes- och kulturredaktör, vräker ur sig: "Jag vet inte vem det där är!". De andra programledarna verkade konfunderade och den ene frågade: "Hasseåtage känner du till?".
Jag blev väldigt bedrövad över detta, att hon inte ens känner till en av de mest kända karaktärerna i svensk underhållning. De ofta hysteriskt roliga Lindemännen har tveklöst betytt oerhört mycket för en stor del av svenska folket. Jag har aldrig skrattat så åt något annat. Hur är det möjligt att missa dem?
Inte nog med detta: För något år sedan hade Kulturnyheterna ett häpnadsväckande inslag om Hasse & Tage-museet i Tomelilla. Man konstaterade att deras "...folkhemshumor har idag svårt att nå fram till en ny generation. Vi som minns och citerar deras sketcher möts av frågande blickar." Hur är detta möjligt? Dessa giganter inom svensk underhållning, som älskas av hela svenska folket, lär tveklöst älskas av många generationer långt in i framtiden.
Jag har grundat en Hasse & Tage-grupp på Facebook med långt över 10 000 medlemmar, varav en hel del är unga.
Henrik Scheutz
Gå till toppen